REKLAMA

Piwo rarytasem jakich mało? Brakuje kluczowego surowca, Żywiec apeluje do rolników

Producenci piwa mają coraz większy problem z pozyskaniem odpowiedniej jakości jęczmienia, bo rolnikom bardziej opłaca się sadzić ma przykład kukurydzę. Aby pobudzić producentów zbóż, Grupa Żywiec wraz ze słodownią Crisp Malt, Polskim Stowarzyszeniem Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności oraz Sparks Polska postanowili zachęcić rolników do zwiększenia areału upraw jęczmienia browarnego.

coś dziwnego z polskim piwem
REKLAMA

Grupa Żywiec wskazuje, że piwo czerpie to, co najlepsze z natury. Jednak kluczowym składnikiem dla smaku piwa jest wysokiej jakości słód, który powstaje najczęściej z jęczmienia i którego jest coraz mniej na polskim rynku. Przez lata jęczmień należał do najchętniej uprawianych zbóż obok pszenicy, za to teraz najczęściej można spotkać na polach posadzoną kukurydzę i soję.

REKLAMA

Co zrobić, żeby zwiększyć produkcję surowca do piwa?

Z danych firmy analitycznej Sparks wynika, że uprawy jęczmienia w Polsce zmniejszyły się w ostatniej dekadzie prawie o połowę. Dodatkowo wyzwaniem dla wielu rolników, aby zapewnić odpowiedniej ilości dobrej jakości jęczmienia dla sektora browarniczego stają się zmiany klimatu, w tym susze. Pytanie, czy coś można z tym zrobić? Okazuje się, że tak. Grupa Żywiec postanowiła przeciwdziałać tym negatywnym zjawiskom i wspólnie z partnerami stworzyła program Ż Rolnikami, który ma zachęcić i zapewnić systemowe wsparcie dla polskich rolników do zwiększania areałów jęczmienia w naszym kraju.

Rolnicy, którzy przystąpią do programu, otrzymują gwarancję długoterminowego kontraktu na odbiór plonów po rynkowych cenach. Organizatorzy zapewniają odbiór całości plonu zaraz po zbiorach oraz szybką płatność. Ambicją Ż Rolnikami jest także stworzenie społeczności, która oferuje dostęp do szerokiej bazy wiedzy i wymiany doświadczeń.

Program, który daje wsparcie rolnikom

AgroMat to rodzinna firma, działająca od ponad 30 lat w sektorze agro. Poza działalnością handlową to również gospodarstwo rolne o powierzchni 2400 ha, w którego strukturze jęczmień browarny odgrywa ważną rolę. Uprawiamy go już od 15 lat, obserwując, jak przez ten czas zmieniały się uprawy i rynek, który jest dziś pełen wyzwań, związanych z sytuacją światową i niepewnością w otoczeniu - mówi Szymon Tracz, rolnik z Dolnego Śląska, współwłaściciel AgroMat i uczestnik programu.

Więcej wiadomości o rynku piwa

Prezes Grupy Żywiec ma nadzieje, że program pozwoli na zwiększenie produkcji jęczmienia w Polsce.

REKLAMA

W pierwszym roku do naszego programu dołączyło ponad 30 gospodarstw rolnych, przede wszystkim z regionu Opolszczyzny oraz Pomorza, od których pozyskaliśmy łącznie około 17 tys. ton jęczmienia. Cały czas otrzymujemy pozytywne opinie na temat programu oraz zgłoszenia od kolejnych zainteresowanych rolników – informuje Simon Amor, Prezes Grupy Żywiec.

Simon Amor ma nadzieję, że program realnie przyczyni się do wzrostu areału upraw jęczmienia, dając nowe źródła dochodu polskim rolnikom a Grupie Żywiec dostęp do wysokiej jakości lokalnie pozyskanego surowca.

REKLAMA
Najnowsze
Zobacz komentarze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA