Firma SmartLunch zbadała, jaki wpływ na samopoczucie, odporność i zdrowie pracowników ma regularne spożywanie posiłków w miejscu zatrudnienia. 66 proc. ankietowanych uważa, że systematyczne jedzenie w pracy zwiększa ich odporność i ma pozytywny wpływ na zdrowie. Ale są też tacy, co uważają, że dostęp do ciepłych posiłków nie ma wpływu na ich samopoczucie.
Według badania SmartLunch regularne posiłki oferowane przez pracodawców ma wpływ nie tylko na lepsze samopoczucie, ale również na zdrowie pracowników.
Największa grupa badanych, bo ponad 34 proc., zapytana o to, czy regularne spożywanie posiłków w pracy wpływa pozytywnie na ich odporność i zdrowie odpowiada raczej tak. Niemal 32 proc. ankietowanych wyraża silniejsze przekonanie, odpowiadając zdecydowanie tak. Jednak prawie co czwarty badany ma trudność z określeniem swojego stanowiska. Z kolei jeden na dziesięciu pracowników uważa, że regularne spożywanie jedzenia w miejscu zatrudnienia nie ma wpływu na stan zdrowia.
Dostaję obiad w pracy i mniej choruję
Trzech na dziesięciu ankietowanych twierdzi, że odkąd ma dostęp do ciepłych posiłków w pracy, odnotowało mniejszą liczbę dni spędzonych na zwolnieniu chorobowym. O 15,2 p.p. więcej pracowników fizycznych niż biurowych zauważyło tę zmianę. Z kolei 40 proc. badanych nie zaobserwowało korelacji pomiędzy jedzeniem w miejscu zatrudnienia a korzystaniem ze wspomnianego zwolnienia.
Wyniki ankiety pokazują, jak istotny wpływ na zdrowie członków zespołu ma regularny dostęp do posiłków w pracy. Dzięki temu pracownicy, zwłaszcza fizyczni, zauważają zmniejszoną liczbę dni spędzonych na zwolnieniu chorobowym. To dowodzi, że odpowiednia dieta w miejscu pracy może wspierać nie tylko samopoczucie, ale też ogólną odporność organizmu – komentuje Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.
Więcej wiadomości na temat pracy można przeczytać poniżej:
Wyniki badania pokazują zróżnicowane opinie pracowników na temat wpływu dostępu do posiłków w pracy na ich samopoczucie.
Największa grupa respondentów (34 proc.) ma trudności z jednoznaczną oceną, czy jedzenie w pracy poprawiło ich kondycję psychiczną i fizyczną. Jednocześnie trzech na dziesięciu ankietowanych zauważa raczej pozytywne efekty, a 22 proc. zdecydowanie potwierdza poprawę samopoczucia dzięki regularnym posiłkom.
Młodsi lepiej się czują, jak sobie podjedzą
14 proc. badanych nie zauważa żadnych zmian w swoim stanie zdrowia od czasu wprowadzenia takiego rozwiązania. Co ciekawe, w tym pytaniu nie odnotowano różnic pomiędzy kobietami a mężczyznami, bo w obu grupach co drugi badany potwierdza, że odkąd ma dostęp do posiłków w pracy, odczuwa poprawę samopoczucia.
Różnice są widoczne w odpowiedziach różnych grup wiekowych. W grupie 18-25 lat poprawę samopoczucia zauważa aż 60 proc. badanych, podczas gdy w starszych grupach odsetek ten jest niższy – 51 proc. w grupie 26-45 lat i 50 proc. wśród osób w wieku 46-65 lat.
W badaniu SmartLunch wzięło udział 1499 pracowników korzystających z aplikacji SmartLunch. Badanie zostało przeprowadzone w październiku 2024 r.