Zapowiedziana przez prezydenta Stanów Zjednoczonych pozornie niewielka zmiana w składzie popularnego napoju, będzie miała dalekosiężne skutki – ostrzegają eksperci. Dla producentów oznacza wyższe koszty, dla rolników utratę dochodów.

Prezydent USA Donald Trump ogłosił w środę, że Coca-Cola w USA będzie słodzona cukrem trzcinowym zamiast syropu glukozowo-fruktozowym. Powodem – przynajmniej w teorii – jest zdrowie Amerykanów. Sekretarz zdrowia Robert F. Kennedy Jr, stojący na czele kampanii Make America Healthy Again (MAHA), naciska na zmiany w składnikach używanych przez przemysł spożywczy, twierdząc, że proponowane substytuty są zdrowsze.
Rozmawiałem z Coca-Colą o wykorzystaniu prawdziwego cukru trzcinowego w Coca-Coli w USA i zgodzili się na to. Chciałbym podziękować wszystkim osobom sprawującym władzę w Coca-Coli - napisał prezydent Donald Trump w serwisie Truth Social.
Koncern nie potwierdził tych informacji, ale na odpowiedź konkurencji nie trzeba było długo czekać: Przedsiębiorstwo Pepsico w oświadczeniu podało, że również przerzuci się na cukier trzcinowy, jeśli chcą tego konsumenci.
Sprawa już teraz wywołuje jednak wiele emocji. Reuters zaznacza, że stosowanie cukru trzcinowego zamiast syropu kukurydzianego jako słodzika „byłoby trudne i kosztowne do wdrożenia, a jednocześnie w większości negatywne dla rolników w Stanach Zjednoczonych”.
Więcej o niezdrowej żywności przeczytasz na Bizblog.pl:
Agencja pisze, że zmiany w składach napojów i słodyczy wywrócą łańcuchy dostaw firm, ponieważ syrop kukurydziany i cukier pochodzą od różnych producentów. Dla producentów oznacza to także wyższe koszty, bo trzeba zmienić oznakowanie, produktów, a więc i opakowania.
Ron Sterk, starszy redaktor w SOSland Publishing, dostawcy informacji dla przemysłu składnikowego w USA, przypomina, że przemysł spożywczy i napojów zaczął używać syropu kukurydzianego w USA w przeszłości ze względu na koszty. Bo jest tańszy niż cukier.
Zdaniem ekspertów pozornie mała zmiana sprawi, że rykoszetem dostaną rolnicy.
Stowarzyszenie Producentów Kukurydzy (Corn Refiners Association) stwierdziło, że całkowite wyeliminowanie syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy z amerykańskiej żywności i napojów obniży ceny kukurydzy nawet o 34 centy za buszel, powodując utratę 5,1 miliarda dolarów w dochodach gospodarstw rolnych – zaznacza Reuters.
A według Stowarzyszenia Producentów Kukurydzy skutkiem może być utrata miejsc pracy na terenach wiejskich. Cytowany przez agencję Heather Jones z Heather Jones Research uważa, że jeśli Coca-Cola przeniosłaby całe swoje zużycie HF55, czyli syropu glukozowo-fruktozowego, na trzcinę cukrową, wzrost kosztów najprawdopodobniej przekroczyłby miliard dolarów, biorąc pod uwagę obecną różnicę cenową między HF55 a cukrem trzcinowym i prawdopodobieństwo bardzo dużych wzrostów cen tego ostatniego.
Stany Zjednoczone produkują około 3,6 miliona ton cukru trzcinowego rocznie, z czego połowa przypada na rodzinny stan Trumpa – Florydę.