Cukier trzcinowy miałby zastąpić syrop glukozowo-fruktozowy na amerykańskim rynku w napojach Coca-Coli. Decyzję ogłosił Donald Trump, prezydent Stanów Zjednoczonych, bo to po rozmowie z nim koncern miał zgodzić się na zmianę składu popularnego produktu.

Sprzedawane na amerykańskim rynku napoje Coca-Coli obecnie słodzone są syropem glukozowo-fruktozowym.
Rozmawiałem z Coca-Colą o wykorzystaniu prawdziwego cukru trzcinowego w Coca-Coli w USA i zgodzili się na to. Chciałbym podziękować wszystkim osobom sprawującym władzę w Coca-Coli - napisał prezydent Donald Trump w serwisie Truth Social.
Dziś na rynku amerykańskim napój jest zwykle słodzony syropem glukozowo-fruktozowym, ale w niektórych innych krajach w tym celu wykorzystywany jest cukier trzcinowy.
Reuters podkreśla, że Inicjatywa administracji Trumpa pod nazwą Make America Healthy Again (MAHA) wymusiła na producentach żywności zmianę składu produktów i usunięcie z nich takich składników, jak sztuczne barwniki.
Więcej o niezdrowej żywności przeczytasz na Bizblog.pl:
Agencja punktuje, że eksperci medyczni zalecają ograniczenie dodanego cukru w diecie, ale nie stwierdzili znaczących różnic między cukrem trzcinowym, a syropem glukozowo-fruktozowym. Rodzinny stan Trumpa, Floryda, jest największym producentem trzciny cukrowej.