REKLAMA
  1. bizblog
  2. Zdrowie

Plastik jemy non stop! Kolejne badania potwierdzają najgorsze

Nie minął nawet miesiąc od rewelacji zza oceanu, według których woda butelkowana jest znacznie bardziej zanieczyszczona plastikiem niż przypuszczano, a naukowcy spieszą z kolejnymi doniesieniami, które tylko potwierdzają obawy. Plastik jest niemal wszędzie.

27.01.2024
4:01
Plastik jemy non stop! Kolejne badania potwierdzają najgorsze
REKLAMA

Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Toronto i organizacji pozarządowej Ocean Conservancy. Wyniki znów potrafią zadziwić, bo mikroplastik – maleńkie cząsteczki o wielkości mniejszej niż 5 mm – odkryto w 88 proc. procentach badanych próbek żywności białkowej!

REKLAMA

Plastik w krewetkach i tofu. Smacznego!

Eksperci wzięli pod lupę 16 produktów białkowych powszechnie spożywanych w Stanach Zjednoczonych o różnym poziomie przetworzenia, różnych marek, z różnych sklepów. Wśród nich znalazły się: panierowane krewetki, tofu, paluszki rybne, nuggetsy z kurczaka, steki z polędwicy wołowej, piersi z kurczaka, ale i roślinne zamienniki mięsa. Okazuje się, że średnie zanieczyszczenie mikroplastikiem na porcję produktów wyniosło 74-220 cząstek (najmniej w piersi kurczaka, najwięcej w krewetkach panierowanych). Przy czym naukowcy policzyli jedynie mikroplastik, który był większy lub równy 45 mikrometrom (nie wiadomo więc, ile mniejszych cząsteczek zawierały badane produkty ).

 class="wp-image-2327506"
Mat, badaczy Uniwersytetu w Toronto i organizacji pozarządowej Ocean Conservancy

Najwięcej mikroplastiku na gram zawierały – a jakże - produkty wysokoprzetworzone.

Co istotne, nie stwierdzono znaczących różnic pomiędzy tym samym produktem pochodzącym z różnych marek lub sklepów. Zestawiając te wyniki z danymi dotyczymy średniego spożycia białka przez Amerykanów badacze oszacowali, że średnie roczne narażenie dorosłych na mikroplastik zawarty w białkach wynosi od 11 tys. do 29 tys. cząsteczek.

Nie ma możliwości ukrycia się przed plastikiem, jeśli jesz. Jeśli twoje pragnienie brzmi: chcę wybrać coś, co nie zawiera plastiku, naprawdę nie możesz – komentuje George Leonard, jeden z autorów badania.

Więcej o plastiku przeczytasz w Bizblog.pl:

O plastiku w żywności ciągle wiemy niewiele

Naukowcy od dawna trąbią, że potrzebnych jest więcej danych, aby dokładnie oszacować spożycie plastiku przez ludzi i ocenić ryzyko z tym związane. Ciągle niewiele wiemy o zawartości mikroplastiku w mięsie, produktach mlecznych, czy owocach, warzywach i zbożach.

Ponieważ jednak wiele spożywanych przez nas produktów jest przetwarzanych i pakowanych zanim trafią na nasze stoły, konieczne jest zrozumienie również innych potencjalnych czynników powodują zanieczyszczenie żywności mikroplastikiem – podkreślają autorzy badania.

George Leonard, współautor badania i główny naukowiec w Ocean Conservancy w amerykańskim programie PBS News wskazywał na konieczność ograniczenia zużycia tworzyw sztucznych i udoskonalenie polityki w tym zakresie.

Ale jeśli jesteś indywidualnym konsumentem też możesz zrobić kilka rzeczy. Na przykład używać filtrowanej wody, szkła do przechowywania i picia wody, a nie plastiku. Możesz unikać artykułów spożywczych zapakowanych w plastik. Widziałam w sklepie banany owinięte w folię, co oczywiście jest zupełnie niepotrzebne – podkreślił.

REKLAMA

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja:
Zobacz komentarze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA