REKLAMA
  1. bizblog
  2. Zakupy

Kotlety z konopi trafiły do sklepów. W restauracjach zrobiły furorę

Na rynku pojawił się nowy zamiennik mięsa na bazie konopi. Jest to projekt spółki Green Lanes, która rozwija technologie pozytywnie wpływające na środowisko. W ofercie ma roślinne i wysokobiałkowe burgery, szarpaną wieprzowinę w wersji roślinnej i klopsiki gotowe do spożycia i mrożone, a także klopsiki pikantne i w stylu włoskim oraz zamiennik mięsa mielonego.

23.12.2023
9:23
mieso-roslinne-zamienniki-nazwa-sad
REKLAMA

Kiedy w 2022 r. Hempeat debiutował na polskim rynku, w pierwszej kolejności trafił do restauracji. W strategii firmy rynek HoReCa był pierwszym etapem dystrybucji roślinnych zamienników mięsa na bazie białka z konopi siewnych. Twórcy marki skoncentrowali się na rozbudowie sieci współpracujących z marką restauracji. W ciągu półtora roku ich liczba sięgnęła ponad 170. Po pozytywnym odbiorze produktów naturalnym stało się sięgnięcie po rynek konsumencki. To kolejny etap rozwoju marki Hempeat.

REKLAMA

Zaczynaliśmy, oferując nasze produkty restauracjom, hotelom i m.in. cateringom pudełkowym. Naszego Hemptrucka można było spotkać na największych festiwalach muzycznych w Polsce. W ten sposób zdobyte doświadczenia pomogły nam stworzyć produkty, które obecnie oferujemy w sklepach. Nadal naszym najważniejszym wyróżnikiem są konopie – mówi Maciej Partyka, współtwórca Hempeat.

Rynek zamienników zdominowany jest przez soję i groch

Hempeat uważa, że rynek zamienników mięsa zdominowany jest przez soję i groch, dlatego proponują konopie, które ich zdaniem są odżywcze i ekologiczne. Kolejna innowacja, którą wprowadzili, to oferowanie produktów również w postaci mrożonej. Forma ta zyskuje coraz większą popularność na Zachodzie, z uwagi na wygodę i długi czas przechowywania.

Obecnie, po wprowadzeniu pierwszych produktów do sklepów jesienią tego roku,  założyciele Hempeat pracują nad rozbudową sieci sprzedaży detalicznej w kraju. Planują także wejście na rynki zagraniczne.

Na listopadowych targach Plant Based World Expo w Londynie nasze stoisko i marka cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zwłaszcza wśród klientów z krajów niemieckojęzycznych i Skandynawii. Nasze produkty wyróżnia świetny smak połączony z walorami ekologicznymi. Uprawa konopi jest znacznie bardziej zrównoważona niż innych roślin, na których bazują inne zamienniki mięsa – dodaje Maciej Partyka.

Więcej wiadomości o ekologii można przeczytać poniżej:

Kontrowersyjne mięso z konopi, dla ciekawych nowych smaków

Hempeat podaje, że ich produkty są dla osób, które jedzą tradycyjne mięso okazjonalnie. Sięgają po roślinne zamienniki mięsa z ciekawości nowego smaku, ze względów etycznych, środowiskowych i zdrowotnych. To także doskonała opcja dla wegan i wegetarian oraz innych klientów, którzy chcą zjeść posiłek bez mięsa. Żywność roślinna Hempeat została stworzona na bazie ziaren konopi siewnej.

Same konopie przemysłowe to z pozoru rośliny, które mogą budzić pewne kontrowersje, jednak ich bliższe poznanie pozwala odkryć, że są nie tylko jedną z najbardziej ekologicznych, ale także jedną z najbardziej odżywczych roślin na ziemi i nie mają nic wspólnego z używkami. Dzięki autorskiej technologii, która pozwoliła na uzyskanie smaku, struktury, soczystości i parametrów wizualnych przypominających mięso, powstały zdrowe, smaczne, ciekawe i wyróżniające się na rynku produkty.

W konopiach dostrzegliśmy potencjał. Ziarna konopi siewnych są obecne w naszej kuchni od wieków. Są bogate w wysokiej jakości białko, zawierają też pożyteczne i zbilansowane kwasy tłuszczowe. Dodatkowo są niezwykle ekologiczne w uprawie, ponieważ nie wymagają nawożenia, a więc chronią gleby i wody, absorbują ogromne ilości CO2 z atmosfery, wspierają bioróżnorodność, zapobiegają wylesianiu i co istotne, można je praktycznie w całości przetwarzać. Wykorzystujemy ten potencjał także w innych podmiotach z grupy Green Lanes, które również koncentrują się na produkcji zrównoważonych środowiskowo produktów na bazie konopi siewnych – podsumowuje Jacek Kramarz, prezes Hempeat.

REKLAMA

Produkty z konopnego mięsa trafiły w ostatnim czasie do sieci handlowych. Można je kupić w wybranych sklepach stacjonarnych i internetowych, ale także zamówić przez Bolt.


REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja:
Zobacz komentarze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA