REKLAMA

Gigant udostępni konkurencji patenty. Żeby lody były bardziej eko

W obecnych czasach wiele firm zastanawia się co zrobić w kierunku zmniejszenia emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Unilever wpadł na pomysł, żeby udzielić innym producentom lodów niewyłącznej licencji na 12 patentów na modyfikację receptur lodów. A jaki jest cel udostępnienia patentów innym producentom? Oczywiście ekologia, bo branża będzie mogła wykorzystywać bardziej energooszczędne zamrażarki.

Gigant udostępni konkurencji patenty. Żeby lody były bardziej eko
REKLAMA

Unilever przekonuje, że dostęp do licencji pomoże innym producentom przede wszystkim przeformułować skład lodów, tak by pozostały stabilne w wyższej temperaturze zamrażarki wynoszącej -12 st. C., zamiast obecnego standardu branżowego wynoszącego -18 st. C.

REKLAMA

Działania na rzecz mniejszej emisji dwutlenku węgla

W ubiegłym roku Unilever ogłosił, że podniesie temperaturę w swoich zamrażarkach ostatniej mili, zachowując tę samą jakość lodów i wygodę konsumentów. Firma przeprowadziła badania w Colworth, Globalnym Centrum Badań i Rozwoju Lodów Unilever, a także dwa programy pilotażowe w Niemczech. Potwierdziły one, że zamrażarki wytwarzające wyższą temperaturę -12 st. C. pobierają o 25 proc. mniej energii elektrycznej, co czyni je mniej uciążliwymi dla środowiska i tańszymi w eksploatacji.

To kolejny krok Unilever w pracach nad podniesieniem temperatury w zamrażarkach w handlu detalicznym. Mamy nadzieję, że dzięki naszej bezpłatnej licencji na patenty modyfikujące receptury lodów, nasi partnerzy w obrębie całego sektora będą pracować nad rozwiązaniem problemu emisji dwutlenku węgla – mówi Andy Sztehlo, dyrektor ds. badań i rozwoju lodów w firmie Unilever. ​

Andy Sztehlo wierzy też, że dzięki współpracy możemy zmniejszyć wpływ łańcucha chłodniczego na środowisko, jednocześnie dalej dostarczając najwyższej jakości produkty.

Więcej wiadomości o emisji dwutlenku węgla:

Plan działania na rzecz poprawy jakości środowiska

Unilever uważa, że emisje dwutlenku węgla pochodzące z zamrażarek do lodów w handlu detalicznym stanowią 10 proc. śladu węglowego w łańcuchu wartości Unilever. Plan działań na rzecz transformacji klimatycznej określa konkretne kroki firmy prowadzące do realizacji celów klimatycznych, w tym osiągnięcia zerowej emisji netto w całym łańcuchu wartości do 2039 r.

REKLAMA

Innym obszarem działań jest realizacja opartego na podstawach naukowych celu, jakim jest redukcja o połowę wpływu emisji produktów firmy na użytkowanie konsumenckie do 2030 r. w odniesieniu do roku 2010 - tłumaczy producent.

I dodaje, że w obszarze zamrażarek detalicznych opracowywane są innowacje w głównych komponentach technicznych (m.in. sprężarkach), aby zmniejszyć zużycie energii elektrycznej oraz prowadzone są działania w kierunku zasilania urządzeń energią odnawialną.

REKLAMA
Najnowsze
Zobacz komentarze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA