REKLAMA
  1. bizblog
  2. Środowisko

Gigant udostępni konkurencji patenty. Żeby lody były bardziej eko

W obecnych czasach wiele firm zastanawia się co zrobić w kierunku zmniejszenia emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Unilever wpadł na pomysł, żeby udzielić innym producentom lodów niewyłącznej licencji na 12 patentów na modyfikację receptur lodów. A jaki jest cel udostępnienia patentów innym producentom? Oczywiście ekologia, bo branża będzie mogła wykorzystywać bardziej energooszczędne zamrażarki.

22.11.2023
21:44
Gigant udostępni konkurencji patenty. Żeby lody były bardziej eko
REKLAMA

Unilever przekonuje, że dostęp do licencji pomoże innym producentom przede wszystkim przeformułować skład lodów, tak by pozostały stabilne w wyższej temperaturze zamrażarki wynoszącej -12 st. C., zamiast obecnego standardu branżowego wynoszącego -18 st. C.

REKLAMA

Działania na rzecz mniejszej emisji dwutlenku węgla

W ubiegłym roku Unilever ogłosił, że podniesie temperaturę w swoich zamrażarkach ostatniej mili, zachowując tę samą jakość lodów i wygodę konsumentów. Firma przeprowadziła badania w Colworth, Globalnym Centrum Badań i Rozwoju Lodów Unilever, a także dwa programy pilotażowe w Niemczech. Potwierdziły one, że zamrażarki wytwarzające wyższą temperaturę -12 st. C. pobierają o 25 proc. mniej energii elektrycznej, co czyni je mniej uciążliwymi dla środowiska i tańszymi w eksploatacji.

To kolejny krok Unilever w pracach nad podniesieniem temperatury w zamrażarkach w handlu detalicznym. Mamy nadzieję, że dzięki naszej bezpłatnej licencji na patenty modyfikujące receptury lodów, nasi partnerzy w obrębie całego sektora będą pracować nad rozwiązaniem problemu emisji dwutlenku węgla – mówi Andy Sztehlo, dyrektor ds. badań i rozwoju lodów w firmie Unilever. ​

Andy Sztehlo wierzy też, że dzięki współpracy możemy zmniejszyć wpływ łańcucha chłodniczego na środowisko, jednocześnie dalej dostarczając najwyższej jakości produkty.

Więcej wiadomości o emisji dwutlenku węgla:

Plan działania na rzecz poprawy jakości środowiska

Unilever uważa, że emisje dwutlenku węgla pochodzące z zamrażarek do lodów w handlu detalicznym stanowią 10 proc. śladu węglowego w łańcuchu wartości Unilever. Plan działań na rzecz transformacji klimatycznej określa konkretne kroki firmy prowadzące do realizacji celów klimatycznych, w tym osiągnięcia zerowej emisji netto w całym łańcuchu wartości do 2039 r.

REKLAMA

Innym obszarem działań jest realizacja opartego na podstawach naukowych celu, jakim jest redukcja o połowę wpływu emisji produktów firmy na użytkowanie konsumenckie do 2030 r. w odniesieniu do roku 2010 - tłumaczy producent.

I dodaje, że w obszarze zamrażarek detalicznych opracowywane są innowacje w głównych komponentach technicznych (m.in. sprężarkach), aby zmniejszyć zużycie energii elektrycznej oraz prowadzone są działania w kierunku zasilania urządzeń energią odnawialną.

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja:
Zobacz komentarze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA