REKLAMA

Przeterminowane mięso do burgerów. Zrobili nalot na food trucki w całym kraju

Food trucków w Polsce przybywa, ale nie wszystkie serwują jedzenie zgodne z deklaracjami. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) po raz pierwszy skontrolowała mobilną gastronomię. Efekt? W 75 proc. przypadków wykryto nieprawidłowości — od niepełnych informacji o składzie dań po przypadki fałszowania produktów i używania przeterminowanego mięsa. Urzędnicy zapowiadają dalsze kontrole.

food truck burger gastronomia kontrola
REKLAMA

Ponad 5,6 tys. food trucków działało w Polsce na koniec 2024 r. - wskazują dane Dun & Bradstreet Poland. Ich liczba szybko rośnie, bo tylko w ostatnim roku przybyło ich ponad 600. Gastronomiczny biznes na kółkach - według niektórych ekspertów - można założyć już od 30 tys. zł. Ich popularność rośnie zarówno wśród przedsiębiorców, jak i klientów. Mobilnym punktom sprzedaży żywności postanowił przyjrzeć się IJHARS, aby sprawdzić jakość serwowanych potraw i dań.

REKLAMA

Kontrole food trucków

Kontrole zostały przeprowadzone na terenie całego kraju w 81 podmiotach oferujących mobilną gastronomię, serwujących głównie burgery, zapiekanki i hot-dogi.

Była to pierwsza taka kontrola IJHARS, podczas której ujawniliśmy pewne braki w precyzji przedstawiania informacji dla kupujących w 75,3 proc. lokalizacji - podaje Inspekcja.

Badania laboratoryjne wykazały, że w co piątym badanym daniu jego skład różnił się od obietnic sprzedawców. I tak na przykład feta okazała się nie tą grecką, ale innym serem sałatkowym, a w burgerach, które miały być wołowe, wykryto niedeklarowaną obecność mięsa wieprzowego i drobiowego.

Najwięcej zaniedbań ze strony sprzedających stwierdzono w zakresie znakowania. Brak poprawności w przekazywaniu konsumentom informacji o żywności odnotowaliśmy w ponad 69 proc. skontrolowanych przypadków - wskazują urzędnicy.

Zastrzeżenia Inspekcja najczęściej miała do braku lub niewłaściwie podanego składu potraw, np.:

  • kupujący nie mieli informacji o obecnych w daniach alergenach, np. jajach;
  • pojawiały się za to składniki, których nie było w daniach, np. ser mimmolette;
  • potrawy posiadały nazwy, na podstawie których trudno było je zidentyfikować, np. „ostry” lub takie nazwy, które nie odzwierciedlały w pełni ich składu, np. w burgerze wołowym zadeklarowano również wieprzowinę;
  • sprzedający wskazywali na użycie do dań innych serów niż używali faktycznie, np. feta była zastępowana serem solankowym, ser owczy - serem z mleka krowiego, a zamiast cheddara serwowano goudę;
  • stosowano również podmianę asortymentową poprzez zastosowanie produktu samopodobnego zamiast sera.

W jednym food trucku stwierdziliśmy używanie przeterminowanego mięsa przeznaczonego do produkcji burgerów oraz przechowywanie go w temperaturze powyżej dopuszczalnej, określonej przez producenta - wskazuje IJHARS.

Więcej o gastronomii czytaj na Bizblog.pl:

Kary i zapowiedź kolejnych kontroli

Wobec nieuczciwych sprzedawców wydano 46 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne w sumie na 31 414 zł, pięć decyzji nakazujących zniszczenie przeterminowanych surowców, sześć mandatów karnych na osoby odpowiedzialne i 39 zaleceń pokontrolnych.

Jak zaznacza IJHARS, poprzez kontrole food trucków inspekcja nie tylko chce eliminować nieprawidłowości z przestrzeni handlu żywnością, ale również wzmacniać pozytywne standardy w branży. I zapowiada, że działania sprawdzające będą w przyszłości kontynuowane.

REKLAMA

IJHARS przypomina również przedsiębiorcom, że mają obowiązek rzetelnie informować klientów o składzie posiłków.

Zwróć uwagę, że nazwy dań i potraw, które serwujesz, nie mogą sugerować składu innego niż stan faktyczny. Jeśli sprzedajesz burgery wołowe, to w kotlecie nie możesz ukrywać innego gatunku mięsa. Używając sera i wskazując jego gatunek lub rodzaj, nie możesz stosować zamienników - apeluje Inspekcja.

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-09-09T15:47:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-09T14:04:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-09T12:33:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-09T09:41:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-08T18:12:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-08T17:12:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-08T15:40:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-08T11:54:07+02:00
Aktualizacja: 2025-09-08T11:33:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-08T10:11:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-08T07:38:35+02:00
Aktualizacja: 2025-09-08T06:45:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-07T20:38:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-07T19:10:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-07T18:25:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-07T17:19:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-07T13:12:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-07T07:50:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-07T06:23:00+02:00
Aktualizacja: 2025-09-06T22:13:00+02:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA