Kontrola sanitarna. Jak przebiega, jak się do niej przygotować
Sprzedaż żywności wymaga zachowania pewnych norm bezpieczeństwa. Nad procedurami czuwa sanepid, który ma prawo przeprowadzić kontrolę rutynową lub niezapowiedzianą. Choć budzą one postrach wśród restauratorów, sklepikarzy czy prowadzących kawiarnię, nie należy się ich bać. Sprawdź, jak przebiega kontrola sanepidu i jak się do niej przygotować.

Jak przygotować się do zapowiedzianej kontroli sanepidu?
Zapowiedziane kontrole pracowników sanepidu to element nadzoru nad placówkami gastronomicznymi. Przebiegają one według opracowanego przez stację sanitarno-epidemiologiczną planu, a poprzedza je doręczenie zawiadomienia. Najczęściej przedsiębiorca otrzymuje je na 7-14 dni przed planowanym przybyciem pracowników sanepidu.
Jak się przygotować do zapowiedzianej kontroli? W pierwszej kolejności skompletuj następujące dokumenty:
- aktualne zaświadczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników (tzw. książeczki sanepidowskie),
- umowę najmu lokalu,
- projekt lokalu wraz z rozmieszczeniem i funkcjonowaniem poszczególnych stref,
- rejestry monitorujące działalność (np. temperaturę w lodówkach),
- aktualne wyniki badania wody,
- dokumentację działań związanych z dezynfekcją i deratyzacją,
- umowę na wywóz odpadów,
- potwierdzenie przeszkolenia personelu z zakresu BHP,
- dokumentację systemu HACCP.
Jak przebiega kontrola sanepidu?
W branży gastronomicznej funkcjonuje wiele mitów na temat tego, jak przebiega kontrola sanepidu. Tymczasem urzędnicy zwracają uwagę przede wszystkim na:
- higienę pracy – właściwe mycie rąk, noszenie czystych ubrań, zachowanie standardów higieny osobistej,
- czystość kuchni i innych pomieszczeń – zwłaszcza tych, w których podawane są posiłki,
- przechowywanie i przygotowanie żywności – zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania i segregacji żywności,
- stosowanie procedur sanitarnych – zwłaszcza w kontekście stosowania środków czystości.
Jakie naruszenia może wykryć sanepid i co za nie grozi?
Istnieje cały katalog naruszeń, jakie mogą zostać wykryte podczas kontroli. Najczęściej jednak pracownicy sanepidu zwracają uwagę na nieprawidłowe przechowywanie żywności, korzystanie z przeterminowanych produktów oraz korzystanie z brudnych naczyń. Poważnym problemem jest też nieważna książeczka sanepidowska. Przypomnijmy, że nie wystarczy jej wyrobić, trzeba też co pewien czas uzyskać zgodę na pracę z żywnością wydaną przez lekarza medycyny pracy.
Jeśli sanepid wykryje nieprawidłowości w lokalu, w pierwszej kolejności wzywa do ich usunięcia. Gdy wynikają z oczywistej pomyłki (na przykład mokre naczynia zostały nałożone jeden na drugi), można odstąpić od wymierzenia kary. Natomiast za każde poważniejsze uchybienie sanepid może nałożyć mandat w wysokości od 100 do 500 zł. Jeśli uzna, że dalsze prowadzenie lokalu byłoby niebezpieczne dla ludzi, może nakazać jego czasowe zamknięcie.
Więcej o sanepidzie przeczytasz na Bibzlog.pl:
Niezapowiedziana kontrola sanepidu – kiedy można ją przeprowadzić?
Niezapowiedziana kontrola sanepidu najczęściej odbywa się na podstawie donosu pochodzącego od klientów lub od konkurencji. Przeprowadza się ją, jeśli istnieje podejrzenie zagrożenia dla zdrowia publicznego. Kontrola niezapowiedziana wygląda tak samo, jak rutynowa. Tyle tylko, że wcześniej nie zostaniesz o niej poinformowany, dlatego wszelkie dokumenty musisz przygotować na już. Bardzo ważne jest więc trzymanie ich w siedzibie lokalu, tak aby były pod ręką.
Kontrola sanitarna – czy należy się jej bać?
Kontrole sanitarne to nie straszak dla właścicieli lokali gastronomicznych. Pracownicy sanepidu sprawdzają, czy zostały zachowane procedury bezpieczeństwa. Wspierają też restauratorów w przypadku jakichkolwiek wątpliwości.
Pamiętaj, że jako przedsiębiorca sprzedający żywność jesteś odpowiedzialny za jej jakość i warunki, w jakich jest przetwarzana lub przechowywana. Niewywiązywanie się z przepisów może stanowić zagrożenie dla zdrowia klientów, a tym samym wpływać na reputację firmy. Stąd też zawsze warto dbać o lokal tak, jakby w każdej chwili miała odbyć się kontrola sanepidu.