REKLAMA

Pierogi ambasadorem polskiej kuchni. „To więcej niż zwykły posiłek”

Mimo szerokiej oferty kuchni świata Polacy wciąż wybierają pierogowe klasyki. Ruskie i z mięsem dominują też w dostawach. Dlaczego prosty smak wygrywa z egzotyką i staje się ambasadorem polskiej kuchni? Zobaczcie, co na ten temat mówią eksperci z firmy Wolt.

Polskie pierogi biją rekordy w dostawach
REKLAMA

Kamil Czarnecki, Head of Restaurant Development w Wolt Polska uważa, że pierogi są kwintesencją domowego jedzenia – proste, sycące i niezwykle uniwersalne.

Dla wielu naszych użytkowników to coś więcej niż posiłek: to wspomnienie stołu u babci, rodzinnych świąt czy zimowych wieczorów spędzanych w domu – komentuje Kamil Czarnecki.

REKLAMA

Polacy kochają pierogowe klasyki

Choć Polacy mają do wyboru szeroką gamę pierogów inspirowanych kuchniami świata, to wciąż najchętniej zamawiamy te, które najlepiej znamy. W rankingu królują klasyki: ruskie, z mięsem oraz z kapustą i grzybami, które razem odpowiadają za około 57 proc. zamówień tradycyjnych pierogów polskich. W czołówce znajdziemy także pierogi ze szpinakiem, z twarogiem, czy też opcje na słodko na przykład z jagodami.

Z danych Wolt wynika, że pierogi są szczególnie popularne w dużych miastach. Warszawa pozostaje niekwestionowanym liderem, a za nią plasują się Wrocław, Kraków i Gdańsk. Łącznie te cztery miasta odpowiadają za ponad 60 proc. wszystkich zamówień pierogów w Polsce.

W ostatnim roku liczba zamówień w tej kategorii wzrosła o ponad 26 proc. Coraz częściej po pierogi sięgają także mieszkańcy miast średniej wielkości – tam zainteresowanie tym daniem wzrosło średnio o 12 proc. To dowód, że moda na pierogi nie ogranicza się już tylko do największych aglomeracji.

Pierogi mają swoją porę roku – jesień i zima to czas, gdy ich popularność wyraźnie rośnie. Najwięcej zamówień przypada na październik i listopad, kiedy poszukujemy sycących dań, które rozgrzewają i dodają energii. W grudniu natomiast zamówienia nieco maleją – Polacy częściej przygotowują pierogi samodzielnie w domu, zwłaszcza te świąteczne z kapustą i grzybami.

To naturalny rytm, w którym pierogi przechodzą od bycia ulubionym daniem w dostawie do symbolu rodzinnych tradycji - mówi ekspert z firmy Wolt.

Polska tradycja kontra kuchnie świata

Choć w menu aplikacji Wolt znajdziemy ogromny wachlarz smaków z całego świata – od japońskich pierożków gyoza po gruzińskie chinkali – to pierogi w polskim wydaniu nie mają sobie równych. Stanowią zdecydowaną większość wszystkich zamówień w kategorii „dumplings” i pokazują, że nawet w globalnym świecie delivery to właśnie lokalna tradycja wygrywa serca użytkowników.

Widzimy, że Polacy chętnie eksperymentują z kuchniami świata, ale gdy przychodzi jesień i potrzeba kulinarnego ukojenia – najczęściej wracają do klasyki. Pierogi mają w sobie coś niezwykle uniwersalnego: są jednocześnie codziennym posiłkiem, świątecznym rytuałem i ambasadorem polskiej kuchni – podsumowuje Kamil Czarnecki.

REKLAMA

Więcej wiadomości na temat gastronomi można przeczytać poniżej:

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-11-25T21:54:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-25T20:05:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-25T15:54:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-25T14:11:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-25T10:43:52+01:00
Aktualizacja: 2025-11-25T09:10:37+01:00
Aktualizacja: 2025-11-25T04:45:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-24T21:45:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-24T19:45:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-24T17:44:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-24T11:00:12+01:00
Aktualizacja: 2025-11-24T10:23:13+01:00
Aktualizacja: 2025-11-24T09:11:53+01:00
Aktualizacja: 2025-11-24T08:25:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-23T22:36:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-23T20:41:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-23T15:57:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-23T14:14:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-23T10:16:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-23T07:26:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-23T06:09:00+01:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA