REKLAMA

Pierogi ambasadorem polskiej kuchni. „To więcej niż zwykły posiłek”

Mimo szerokiej oferty kuchni świata Polacy wciąż wybierają pierogowe klasyki. Ruskie i z mięsem dominują też w dostawach. Dlaczego prosty smak wygrywa z egzotyką i staje się ambasadorem polskiej kuchni? Zobaczcie, co na ten temat mówią eksperci z firmy Wolt.

Polskie pierogi biją rekordy w dostawach
REKLAMA

Kamil Czarnecki, Head of Restaurant Development w Wolt Polska uważa, że pierogi są kwintesencją domowego jedzenia – proste, sycące i niezwykle uniwersalne.

Dla wielu naszych użytkowników to coś więcej niż posiłek: to wspomnienie stołu u babci, rodzinnych świąt czy zimowych wieczorów spędzanych w domu – komentuje Kamil Czarnecki.

REKLAMA

Polacy kochają pierogowe klasyki

Choć Polacy mają do wyboru szeroką gamę pierogów inspirowanych kuchniami świata, to wciąż najchętniej zamawiamy te, które najlepiej znamy. W rankingu królują klasyki: ruskie, z mięsem oraz z kapustą i grzybami, które razem odpowiadają za około 57 proc. zamówień tradycyjnych pierogów polskich. W czołówce znajdziemy także pierogi ze szpinakiem, z twarogiem, czy też opcje na słodko na przykład z jagodami.

Z danych Wolt wynika, że pierogi są szczególnie popularne w dużych miastach. Warszawa pozostaje niekwestionowanym liderem, a za nią plasują się Wrocław, Kraków i Gdańsk. Łącznie te cztery miasta odpowiadają za ponad 60 proc. wszystkich zamówień pierogów w Polsce.

W ostatnim roku liczba zamówień w tej kategorii wzrosła o ponad 26 proc. Coraz częściej po pierogi sięgają także mieszkańcy miast średniej wielkości – tam zainteresowanie tym daniem wzrosło średnio o 12 proc. To dowód, że moda na pierogi nie ogranicza się już tylko do największych aglomeracji.

Pierogi mają swoją porę roku – jesień i zima to czas, gdy ich popularność wyraźnie rośnie. Najwięcej zamówień przypada na październik i listopad, kiedy poszukujemy sycących dań, które rozgrzewają i dodają energii. W grudniu natomiast zamówienia nieco maleją – Polacy częściej przygotowują pierogi samodzielnie w domu, zwłaszcza te świąteczne z kapustą i grzybami.

To naturalny rytm, w którym pierogi przechodzą od bycia ulubionym daniem w dostawie do symbolu rodzinnych tradycji - mówi ekspert z firmy Wolt.

Polska tradycja kontra kuchnie świata

Choć w menu aplikacji Wolt znajdziemy ogromny wachlarz smaków z całego świata – od japońskich pierożków gyoza po gruzińskie chinkali – to pierogi w polskim wydaniu nie mają sobie równych. Stanowią zdecydowaną większość wszystkich zamówień w kategorii „dumplings” i pokazują, że nawet w globalnym świecie delivery to właśnie lokalna tradycja wygrywa serca użytkowników.

Widzimy, że Polacy chętnie eksperymentują z kuchniami świata, ale gdy przychodzi jesień i potrzeba kulinarnego ukojenia – najczęściej wracają do klasyki. Pierogi mają w sobie coś niezwykle uniwersalnego: są jednocześnie codziennym posiłkiem, świątecznym rytuałem i ambasadorem polskiej kuchni – podsumowuje Kamil Czarnecki.

REKLAMA

Więcej wiadomości na temat gastronomi można przeczytać poniżej:

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-10-18T05:49:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-17T21:59:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-17T19:59:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-17T18:29:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-17T15:05:33+02:00
Aktualizacja: 2025-10-17T14:17:48+02:00
Aktualizacja: 2025-10-17T13:15:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-17T11:42:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-17T09:31:57+02:00
Aktualizacja: 2025-10-16T23:01:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-16T16:32:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-16T14:45:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-16T09:46:52+02:00
Aktualizacja: 2025-10-16T06:03:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-16T05:16:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-16T04:01:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-15T22:14:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-15T17:49:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-15T14:37:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-15T11:55:00+02:00
Aktualizacja: 2025-10-15T10:19:26+02:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA