Czy paragony grozy bardziej straszą w górach, czy nad morzem? Sprawdzili to analitycy z aplikacji Pan Paragon, porównując ceny siedmiu uniwersalnych dla obu regionów produktów gastronomicznych, po które sięgają wczasowicze.
Ceny posiłków w lokalach gastronomicznych zarówno na północy, jak i na południu kraju przeanalizowano na podstawie dodanych w aplikacji paragonów. Na tapet wzięto ceny produktów takich jak: gałka lodów, zapiekanka, pierogi ruskie, kotlet schabowy, rosół, piwo 0,5 l oraz czarna kawa. W analizie uwzględnione zostały paragony z okresu: 1 czerwca – 23 lipca 2024 r.
Różnica nie robi wrażenia
Do naszego systemu każdego miesiąca trafia średnio 1,5 mln dowodów zakupu, co pozwala nam na analizę cen różnego rodzaju produktów czy weryfikację aktualnych trendów konsumenckich. Z racji tego, że jesteśmy w pełni sezonu wakacyjnego, postanowiliśmy sprawdzić koszty jedzenia w miejscowościach górskich oraz nadmorskich – komentuje Antonina Grzelak z aplikacji Pan Paragon.
W badanym okresie więcej niż w górach kosztowała nad morzem klasyczna zapiekanka (ok. +2,53 zł), porcja pierogów ruskich (ok. +1,41 zł), rosół (ok. +0,75 zł) oraz gałka lodów (ok. +0,37). Natomiast taniej nad morzem niż w górach można było kupić kotlet schabowy (ok. -1,70 zł), półlitrowe piwo (ok. -0,80 zł) lub czarną kawę (ok. -0,21 zł).
Więcej wiadomości o zakupach przeczytasz w artykułach:
Wnioski? Wprawdzie wczasowicze, którzy wybierają urlop nad morzem, będą musieli głębiej sięgnąć do portfeli, niż ci, którzy wybiorą się w góry. Ale różnica – jeśli spojrzeć na zestawienie wszystkich analizowanych produktów - jest naprawdę niewielka. Łącznie za wszystkie ujęte w badaniu produkty, w górach rachunek był o 2,36 zł niższy.
Ile za kawę, a ile za zapiekankę
W analizach eksperci przyjrzeli się także najwyższym cenom za poszczególne produkty gastronomiczne. Okazuje się, że zarówno w górach, jak i nad morzem największa kwota za gałkę lodów, na ujętych w badaniu paragonach, wynosiła 9,50 zł. W obu regionach za porcję rosołu płacono maksymalnie 20 zł, a za czarną kawę 12 zł. W przypadku pozostałych produktów najwyższe ceny występowały głównie w punktach gastronomicznych nad morzem. I tak za schabowy w pasie górskim najwięcej zapłacono 34 zł, podczas gdy w rejonie nadmorskim było to 35,90 zł, pół litra piwa w lokalu górach to największy koszt 18 zł, nad morzem 20 zł. Spora różnica cenowa widoczna była w przypadku zapiekanki. Najwyższa cena za ten rodzaj fast foodu w górskich miejscowościach to 22 zł, w pasie nadmorskim maksymalny koszt wynosił 28 zł.
Według GUS ceny towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2024 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku wzrosły o 2,6 proc. W tym czasie ceny żywności urosły o 2,2 proc.