Jak wyżywić setki milionów głodujących ludzi na świecie? ONZ ma pomysł
ONZ w nowym raporcie SOFI 2025 podaje, że liczba głodujących na świecie wynosi około 673 mln. Rozwiązaniem może być przejście na bardziej roślinne diety, które pozwoliłyby na wyżywienie większej liczby ludzi i zmniejszenie marnotrawstwa żywności, które rocznie sięga nawet 1 bln dol.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zaprezentowała najnowszą edycję corocznego raportu The State of Food Security and Nutrition in the World 2025 (SOFI), opracowaną wspólnie z czterema innymi agencjami ONZ – IFAD, UNICEF, WFP i WHO. Dokument analizuje postępy w realizacji celu „Zero głodu” (SDG 2), a także przyczyny i skutki ostatnich zawirowań cenowych na globalnym rynku żywności.
Sytuacja ludzi w Afryce i Azji Zachodniej wciąż krytyczna
Według szacunków zawartych w raporcie, w 2024 roku od 638 do 720 mln ludzi na świecie doświadczało głodu – średnio około 673 mln (8,2 proc. populacji). To nieznaczna poprawa w porównaniu z latami 2022 (8,5 proc.) i 2023 (8,7 proc.), jednak poziomy te nadal utrzymują się powyżej wartości sprzed pandemii.
Widoczne są także istotne różnice regionalne, podczas gdy sytuacja uległa poprawie w Azji Południowej oraz Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, to w wielu krajach Afryki i Azji Zachodniej liczba osób zmagających się z niedoborem żywności nadal rośnie. W Afryce jedna na pięć osób doświadcza głodu, a dwie trzecie populacji nie stać na zdrową dietę. Trudna sytuacja występuje także w Azji Zachodniej, gdzie głód dotyka jedną na siedem osób.
Raport SOFI 2025 zwraca również uwagę na wzrastające koszty żywności, będące konsekwencją m.in. zmian klimatu i ekstremalnych zjawisk pogodowych, takich jak susze.
Państwa powinny inwestować w budowę silnych, krajowych łańcuchów dostaw żywności roślinnej oraz współpracować z instytucjami badawczymi i przemysłem spożywczym na rzecz rozwoju innowacji sprzyjających klimatowi - mówi Juliette Tronchon, Head of UN Affairs w ProVeg International.
I dodaje, że przejście na bardziej roślinne diety, poprzez uprawę odpornych na zmiany klimatu i zróżnicowanych gatunków roślin przeznaczonych bezpośrednio do spożycia przez ludzi, może wzmocnić bezpieczeństwo żywnościowe na Globalnym Południu.
Więcej wiadomości na temat żywności można przeczytać poniżej:
Nadprodukcja dla zwierząt i marnowanie żywności pogłębiają kryzys
Skierowanie upraw w większym stopniu na potrzeby żywienia ludzi, a nie zwierząt hodowlanych, mogłoby zwiększyć globalną ilość dostępnych kalorii nawet o 70 proc., co wystarczyłoby, by wyżywić dodatkowe 4 miliardy ludzi. Obecnie jednak znaczna część jadalnych plonów, takich jak pszenica, kukurydza, soja czy groch, przeznaczana jest na pasze dla zwierząt.
Dodatkowym wyzwaniem pozostaje problem marnowania żywności. Szacuje się, że od 30 do 40 proc. całej żywności produkowanej na świecie jest tracone, lub marnowane. W 2022 było to ponad 1 mld ton jedzenia w ciągu roku.
Zjawisko to występuje na wszystkich etapach łańcucha dostaw: od pola uprawnego aż po konsumenta. Oznacza to nie tylko stratę samej żywności, ale także zmarnowane zasoby naturalne i ekonomiczne – w tym wodę, ziemię, energię i pracę ludzką. Według szacunków roczny koszt ekonomiczny globalnych strat i marnotrawstwa żywności wynosi około 1 bln dol.
Jako Federacja i ruchy obywatelskie domagamy się rewizji wszystkich polityk, które prowadzą do sytuacji, w której – poprzez wspólną politykę rolną i inne instrumenty finansowe, opłacane z naszych podatków – wspieramy rosnące nierówności i niesprawiedliwości – zapewnia Anna Spurek, prezeska Green REV Institute oraz prezeska Federacji Bezpieczna Żywność.
Jej zdaniem transformacja w stronę systemu żywnościowego opartego na roślinach jest koniecznością i podstawą budowania sprawiedliwości oraz solidarności.
Raport SOFI został zaprezentowany podczas Drugiego Przeglądu Szczytu ONZ ds. Systemów Żywnościowych (UNFSS+4) w Addis Abebie, stolicy Etiopii. Dokument stanowi kluczowe źródło wiedzy o stanie globalnego głodu i niedożywienia oraz pokazuje, jak daleko jesteśmy od osiągnięcia celu zero głodu wyznaczonego przez Agendę 2030.