REKLAMA

Kontrole w lodziarniach w całej Polsce. Niby „z naturalnych składników”, a w składzie chemia

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadził kontrolę w lodziarniach na terenie całego kraju. Wśród wykrytych nieprawidłowości inspektorzy mieli najwięcej zastrzeżeń do rodzaju informacji o lodach, umieszczanych na etykietach oraz udostępnianych klientom w czasie zakupu.

Lody IJHARS kontrola
REKLAMA

Wakacyjny półmetek, sezon urlopowy w pełni i chociaż aura nie zawsze nas rozpieszcza i nie codziennie żar leje się z nieba, to każdemu nieraz trudno oprzeć się pokusie i sięga po gałkę, a nawet trzy ulubionego smaku. Lody to nie tylko deser, to symbol wakacyjnego luzu, spacerów po deptaku i chwil beztroski. IJHARS już wie, co kryje się w tych słodkich porcjach radości.

REKLAMA

Masowe kontrole IJHARS w lodziarniach na terenie całego kraju

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przeprowadził kontrole w 2024 roku i 2025 roku na terenie całego kraju w zakładach produkujących lody oraz w lokalach gastronomicznych.

Łącznie inspektorzy odwiedzili 71 podmiotów wytwarzających lub sprzedających lody. Skontrolowali lody mleczne, sorbety i lody wodne. Zastrzeżenia do składu oraz oznakowania mieli w 42,2 proc. lokalizacji. Dobrą wiadomością jest to, że cechy organoleptyczne kontrolowanych lodów były zgodne z deklaracjami - podaje IJHARS.

Eksperci twierdzą, że po pobraniu próbek i przeprowadzeniu badań laboratoryjnych, zdarzyły się przypadki zaniżonej lub zawyżonej zawartości składników odżywczych (na przykład białka i tłuszczu), w stosunku do poziomów deklarowanych w tabelach wartości odżywczej. Poza tym w dwóch przypadkach w lodach znajdowały się konserwanty niepodane w wykazie składników na etykiecie.

Najwięcej nieprawidłowości inspektorzy ujawnili w znakowaniu. W lokalach gastronomicznych kwestionowali sposób informowania oraz treść tych informacji dla konsumentów w 38,1 proc. przypadkach. Natomiast w zakładach produkcyjnych zastrzeżenia do umieszczonych informacji na etykietach lodów inspektorzy mieli w 26,6 proc. przypadkach - informuje IJHARS.

Ujawnione nieprawidłowości w lokalach gastronomicznych, to na przykład:

  • brak wykazu składników, który powinien być dostępny w miejscu sprzedaży;
  • stosowanie określeń „naturalne”, „z naturalnych składników”, „tradycyjne”, „robione domowo” dla lodów, do produkcji których użyto przetworzonych składników (np. inuliny, maltodekstryny), aromatów, dodatków do żywności (np. stabilizatorów) lub gotowych półproduktów (w postaci past lub proszku zawierających ww. składniki);
  • stosowanie nazw, które nie odzwierciedlały składu i sugerowały inny niż rzeczywisty charakter produktu, np.:
  • „mleczne” dla lodów zawierających w składzie tłuszcze roślinne czy „jogurt z…” sugerującej, że lody wyprodukowano z jogurtu, podczas gdy faktycznie użyto półproduktu w proszku, pozwalającego uzyskać lody o smaku jogurtowym;
  • „malina” bez wskazania, że są to lody sorbetowe;
  • „wanilia” na wywieszce znajdującej się przy lodach i dla tych samych lodów „lody o smaku waniliowym” w teczce z wykazem składników;
  • „ekologiczne”, podczas gdy w ofercie sprzedażowej nie znajdowały się wyroby posiadające certyfikat potwierdzający zgodność produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego;
  • brak danych (nazwy lub imienia i nazwiska) producenta.

Ujawnione przypadki niezgodności w zakładach produkcyjnych, na przykład:

  • brak wskazania ilości składnika, na przykład prażonych orzechów pistacjowych, mango, mleka, truskawek, białej czekolady, kakao, wyeksponowanego w formie napisów lub ilustracji na opakowaniu;
  • użycie w nazwie określenia „śmietana”, co nie było spójne ze składem, bo te lody wyprodukowano z miksu na bazie mleka, śmietanki i tłuszczu roślinnego oraz półproduktu zawierającego olej palmowy i kokosowy;
  • pominięcie niektórych elementów składnika złożonego, na przykład lecytyny sojowej, serwatki, mleka (należących do substancji powodujących alergię lub reakcje nietolerancji), olejów roślinnych (kokosowy, palmowy);
  • podanie w wykazie składników nazw zarezerwowanych dla przetworów mlecznych, tj. mleka, śmietany, podczas gdy faktycznie do produkcji lodów użyto składników na bazie tłuszczu roślinnego.

Więcej wiadomości na temat biznesu można przeczytać poniżej:

Niewłaściwie przechowywane lody to tylko wierzchołek góry lodowej

W jednym lokalu gastronomicznym inspektorzy ujawnili przechowywanie lodów w niewłaściwych warunkach, tj. w zamrażarce była temperatura -9,5 st. C, podczas gdy z deklaracji producenta (umieszczonej na opakowaniu) wynikało, że lody powinny być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż -18 st. C.

Za to we wszystkich kontrolowanych zakładach produkcyjnych warunki składowania wyrobów zapewniały zachowanie właściwej jakości produktów. Stan kontrolowanych pomieszczeń nie budził zastrzeżeń inspektorów. Niemniej jednak w jednym z podmiotów inspektorzy ujawnili surowce po upływie daty minimalnej trwałości.

REKLAMA

Wobec nieuczciwych przedsiębiorców są prowadzone postępowania administracyjne, aby wymierzyć stosowne kary pieniężne. Wiadomo jednak, że kontrole i działania represyjne to nie wszystko - podaje inspektorat.

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-08-11T10:18:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-11T09:27:35+02:00
Aktualizacja: 2025-08-10T22:00:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-10T18:32:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-10T16:27:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-10T14:44:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-10T12:09:10+02:00
Aktualizacja: 2025-08-10T09:44:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-10T05:46:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-09T21:49:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-09T18:26:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-09T09:53:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-09T04:31:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-08T22:01:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-08T20:01:00+02:00
Aktualizacja: 2025-08-08T15:14:53+02:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA