Według raportu Better Workplace polscy menedżerowie częściej niż inni pracownicy pracują pod dużą presją, nie dbają o dietę i nadużywają alkoholu. To błędne koło prowadzi do problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, i negatywnie wpływa na efektywność, komunikację oraz morale całych zespołów.

Jak wynika z raportu Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2025, przygotowanego przez Better Workplace wraz z Instytutem Medycyny Pracy, osoby pracujące na stanowiskach menedżerskich pracują dużo – 62 proc. z nich powyżej 40 h/tyg., a połowa doświadcza w pracy dużego stresu.
Jak długie godziny pracy i presja rujnują zdrowie kadry zarządzającej
Znaczna część zarządzających zespołami deklaruje, że problematyczne jest dla nich zdrowe odżywianie w pracy, brakuje im czasu na posiłek i często pracuje z uczuciem głodu. Prawie co piąty przedstawiciel kadry zarządzającej sięga po alkohol kilka razy w tygodniu, a aż 11 proc. każdego dnia.
Menedżerowie są szczególnie podatni na wpadnięcie w błędne koło zaniedbania, które nakręcają dużo godzin, wysoki stres, nieregularne jedzenie i szybkie zastrzyki energii w postaci niezdrowych przekąsek kosztem jakości diety. W danych widzimy wyraźnie, że tam, gdzie brakuje przerw i realnego dostępu do pełnowartościowych posiłków, rośnie zmęczenie, a wraz z nim – skłonność do niezdrowych wyborów – mówi Magdalena Kartasińska-Kwaśnik, dietetyczka kliniczna, kierowniczka Działu Dietetycznego w Better Workplace.
Polska należy do krajów z jednymi z najdłuższych tygodni pracy w UE. W 2024 roku średni tydzień pracy wynosił 38,9 godziny. Dłuższy dzień pracy i przeciążenie sprzyjają nieregularnym posiłkom i sięganiu po szybkie kalorie.
W Europie rośnie też prezentyzm – praca mimo złego samopoczucia. Analizy z Wielkiej Brytanii wskazują na istotny spadek produktywności i dziesiątki dni utraconej efektywności rocznie, co generuje wielomiliardowe koszty dla gospodarki. To zjawisko silnie łączy się z przeciążeniem, stresem i gorszymi nawykami żywieniowymi i jak się okazuje, nie omija Polski.
Jak wskazuje raport Better Workplace, polskich menedżerów charakteryzują długie godziny pracy, 62 proc. pracuje powyżej 40 h/tyg., połowa doświadcza dużego stresu, 46 proc. zmęczenia, a 40 proc. właśnie prezentyzmu. W efekcie rośnie odsetek wyborów na skróty – od słodyczy po fast foody i częstszy niż u reszty pracowników biurowych alkohol.
Więcej wiadomości na temat pracy można przeczytać poniżej:
Nawyki żywieniowe menedżerów pod lupą
Ponad połowa menedżerów ma problem z prawidłowym odżywianiem w pracy, niemal co druga osoba nie znajduje czasu na posiłek, a 40 proc. pracuje z uczuciem głodu. Co więcej, kadra zarządzająca sięga po alkohol znacznie częściej niż pozostali: 21 proc. pije raz w tygodniu, 24 proc. kilka razy w tygodniu, a 11 proc. codziennie lub nawet częściej.
U menedżerów, którzy częściej sięgają po alkohol, częściej obserwujemy także swoistą pętlę – stres powoduje gorszy sen, ten z kolei zwiększa apetyt na szybkie kalorie, co prowadzi do spadków koncentracji. Z punktu widzenia firmy oznacza to realną utratę produktywności i jakości decyzji – tłumaczy Magdalena Kartasinska-Kwaśnik.
W jej ocenie, jeśli zarządzający pracują na rezerwie energetycznej bez czasu na posiłek, to przekłada się na decyzje, komunikację i bezpieczeństwo pracy całych zespołów. Dobrze zaprojektowane wsparcie żywieniowe jest inwestycją i świetnie uzupełnia strategie ukierunkowane na lepszy work-life balance. Ogranicza prezentyzm, stabilizuje energię i skraca czas spadków w ciągu dnia.
Zapracowani menedżerowie i menedżerki mają mniej czasu i siły na aktywność fizyczną. Przerwy spędzają raczej siedząc (co druga osoba), a w mniejszości (tylko 46 proc.) poświęcają przynajmniej pół godziny dziennie na lekki ruch. Jedynie co trzeci menedżer ćwiczy ponad godzinę tygodniowo – mniej niż ogół pracowników.
Nie dziwi więc fakt, że stan zdrowia fizycznego kadry zarządzającej jest alarmujący. Połowa badanych na takim stanowisku ma nadmierną masę ciała, a tylko 11 proc. określa swój stan zdrowia jako bardzo dobry.
Osoby na stanowiskach kierowniczych ponoszą odpowiedzialność nie tylko za swoje decyzje, ale i za kondycję zespołu. Gdy menedżer rezygnuje z posiłku, funkcjonuje na głodzie lub sięga po szybkie używki, konsekwencje odbijają się szerzej – na komunikacji, efektywności i atmosferze w pracy - twierdzi Magdalena Kartasinska-Kwaśnik z Better Wokrplace.
I dodaje, że paradoks polega na tym, że menedżerowie jako decydenci mają największy wpływ na kształtowanie polityki wellbeing w organizacji, a jednocześnie sami są najbardziej wyczerpani i najmniej konsekwentni w dbaniu o dietę.
Tymczasem wspieranie zdrowych nawyków żywieniowych kadry zarządzającej ma efekt podwójny: poprawia dobrostan osób decyzyjnych i staje się przykładem dla całej organizacji. To sygnał: przerwa na posiłek, ale też na chwilę regeneracji, odejście od komputera i oderwanie myśli o pracy, to nie strata czasu, ale inwestycja w jakość pracy - podsumowuje Magdalena Kartasinska-Kwaśnik z Better Wokrplace.
Raport Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2025 opiera się na badaniu przeprowadzonym w lipcu 2025 roku metodą ankiety internetowej (CAWI). Dobór próby miał charakter losowy, jednak zastosowano procedury umożliwiające wyłonienie grupy reprezentatywnej dla polskich pracowników biurowych. Łącznie analizie poddano odpowiedzi 1009 respondentów.