REKLAMA

Robią mielone z roślin. Teraz wprowadzają gyrosa i eksperymentują z grzybami

Rok temu zaczynali ze sprzedażą w kilku lokalnych sklepach. Dziś ich Nielone (roślinny zamiennik mięsa mielonego) znajdziemy w kilkudziesięciu sklepach, m.in. Carrefoura. "Cel: zaoferować konsumentom smaczne i zdrowe roślinne jedzenie, które nie szkodzi planecie", mówią założyciele.

Robią mielone z roślin. Teraz wprowadzają gyrosa i eksperymentują z grzybami
REKLAMA

Andy Staniek i Martyna Polak, założyciele Planeat, zaczynali w biznesie restauracyjnym. Prowadzili wegetariańskie i wegańskie lokale w Poznaniu.

REKLAMA

Przed dwoma laty eksperymenty przerodziły się w biznes. Powstał Nielone - startup, który za cel postawił sobie zmianę nawyków żywieniowych ludzi.

Dziś produkty Nielone znajdziemy w kilkudziesięciu polskich sklepach i restauracjach

To m.in. wybrane sklepy Carrefour i Carrefour BIO czy warszawska sieć Owoce i Warzywa. Na półkach należy jednak szukać marki Planeat, która zdecydowanie lepiej nadaje się na rynki zagraniczne. Pod jej parasolem znajdziemy roślinne mielone (Nielone). To surowy zamiennik mielonego mięsa, który można wykorzystać przy przygotowywaniu pulpetów, kotletów mielonych, pierogów, lasagne, czy sosu bolognese. Startup wciąż rozszerza jednak portfolio produktów.

Niedawno ofertę wzbogacił gyros na bazie białka grochu. Wszystkie produkty mają cieszyć się coraz większym powodzeniem. W drugim kwartale 2022 roku sprzedaż spółki wzrosła o 1406 proc. w porównaniu z Q2 2021.

Moce produkcyjne startupu wynoszą 6 ton miesięcznie. Są one realizowane rękoma czterech osób, które Planeat pracują w pełnym wymiarze godzin. Startup posiada również szersze grono współpracowników.

 class="wp-image-1671229"

Inwestorzy widzą potencjał w roślinnym mięsie

Dotychczas założyciele rozwijali Planeat przede wszystkim ze środków własnych. Firmę "przyspieszał" akcelerator foodtech.ac, a pod koniec zeszłego roku otrzymała ona grant od Fundacji Carrefoura.

Pieniądze miały wówczas pozwolić na ulepszenie procesu produkcyjnego w celu zapewnienia dłuższej przydatności do spożycia. Teraz startupowi udało się zebrać znacznie większe wsparcie.

 class="wp-image-1901056"
Andy Staniek i Martyna Polak, założyciele Planeat

1,1 mln zł od aniołów biznesu

Są nimi m.in. opolskie firmy PRO 3 oraz Atlantis Deweloper. Ich środki mają pozwolić na pracę na większej skali z nowymi mocami produkcyjnymi. Startup ma się wzbogacić np. o techników żywności. Wszystko to ma pomóc Planeat w wypracowaniu rynkowej niszy wśród globalnych konkurentów, jak Beyond Meat.

Rosnące zainteresowanie konsumentów takimi produktami sprawia, że odejście od hodowania zwierząt na przemysłową produkcję mięsa to nie jest tylko konieczność wymuszona zmianami klimatycznymi, ale też opłacalny biznes - opisuje Martyna.

REKLAMA

Beyond Meat cieszy jednak coraz mniejszą sympatią inwestorów. Od początku roku kurs akcji amerykańskiej spółki spadł o 40 proc. Wciąż jednak jest to gigantyczna spółka o kapitalizacji 1,56 mld dol.

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-04-30T10:03:33+02:00
Aktualizacja: 2025-04-30T05:03:00+02:00
Aktualizacja: 2025-04-29T20:08:00+02:00
Aktualizacja: 2025-04-29T18:18:00+02:00
Aktualizacja: 2025-04-29T17:06:00+02:00
Aktualizacja: 2025-04-29T14:42:00+02:00
Aktualizacja: 2025-04-29T14:14:27+02:00
Aktualizacja: 2025-04-29T13:50:00+02:00
Aktualizacja: 2025-04-29T11:37:45+02:00
Aktualizacja: 2025-04-28T17:46:00+02:00
Aktualizacja: 2025-04-28T06:25:00+02:00
Aktualizacja: 2025-04-27T16:10:00+02:00
Aktualizacja: 2025-04-27T10:03:00+02:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA