Drożyzna bezlitosna dla nas. Szykujcie się na kolejny rekord cen żywności
Światowe ceny żywności osiągnęły najwyższy poziom od ponad dekady – alarmuje ONZ. Drożeje praktycznie wszystko i to w zastraszającym tempie. Silny popyt na podstawowe produkty, ceny energii, brak pracowników i koronawirus sprawiają, że perspektywy rysują się w czarnych barwach.
Indeks cen żywności FAO, który śledzi międzynarodowe ceny produktów żywnościowych, rośnie trzeci miesiąc z rzędu. Tylko od września, wzrósł o 3,9 proc. Mało tego. Październikowy wskaźnik był najwyższy od lipca 2011. W ujęciu rocznym indeks wzrósł o 31,3 proc.
Koronawirus, zła pogoda, zakłócenia dostaw, wysokie ceny towarów i napięcia polityczne przyczyniają się do wzrostu cen na całym świecie. Nic więc dziwnego, że kolejne liczby są coraz bardziej szokujące.
Dzisiaj jest drogo, ale jutro ma być jeszcze drożej
Zgodnie z przedstawionymi właśnie danymi ceny zbóż wzrosły o 3,2 proc., a pszenica o 5 proc. FAO podało, że ceny zbóż wzrosły w ciągu roku o ponad 22 proc. Cena pszenicy wzrosła o prawie 40 proc. w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Najważniejszym powodem podwyżek są mniejsze zbiory u głównych eksporterów zbóż, w tym w Kanadzie, Rosji i Stanach Zjednoczonych.
To zmiany klimatyczne spowodowały spadek produkcji zbóż
– powiedział BBC Peter Batt, ekspert ds. agrobiznesu w Curtin Business School.
Indeks olejów roślinnych wzrósł o 9,6 proc., osiągając najwyższy poziom w historii, a ceny produktów mlecznych zwiększyły się o 2,6 proc. W przypadku tak ważnego dla gospodarki światowej oleju palmowego ceny wzrosły po tym, jak produkcja z Malezji została wygaszona z powodu utrzymującego się niedoboru pracowników.
Wygląda na to, że w najbliższym czasie taniej nie będzie. Kontrakty terminowe na pszenicę rozpoczęły się w listopadzie z nowymi rekordami. Ceny w USA osiągnęły najwyższy poziom od 2012 r.
Jedzenie kosztuje nas masę energii
Produkcja, dystrybucja i konsumpcja żywności zużywa około jednej trzeciej całkowitej energii na świecie – wynika z nowego raportu opublikowanego w czwartek na Konferencji Klimatycznej ONZ ( COP26 ) w Glasgow.
Proces wyżywienie światowej populacji emituje około jednej trzeciej globalnych gazów cieplarnianych. Wzrost cen energii elektrycznej, gazu i paliw oraz opłaty CO2 to kolejny kamyczek do wzrostu cen żywności.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) to wyspecjalizowana organizacja ONZ zajmująca się walką z biedą i głodem oraz podnoszeniem dobrobytu poprzez rozwój obszarów wiejskich.
FAO wspiera także kraje rozwijające się w podnoszeniu wydajności i modernizacji rolnictwa. Do Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa należą 194 państwa.