Jedna instytucja podległa Ministerstwu Rolnictwa będzie kontrolowała obrót żywności na każdym etapie. Od 1 lipca kompetencje podległej UOKiK-owi w tym zakresie przejmie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Jednocześnie wzrosną kompetencje Inspekcji Handlowej. Nieuczciwi producenci i handlarze już powinni zacząć się bać.

Podczas wspólnej konferencji prasowej szefów resortu rolnictwa i UOKiK-u zapowiedziano „efektywniejsze wykorzystanie potencjału inspektorskiego” i zapewniono, że kontrole będą prowadzone przez jeden organ w sposób kompleksowy w całym łańcuchu dostaw „od pola do stołu”.
„To ważna zmiana, o której dyskutowano od wielu lat, korzystna tak dla konsumentów, jak i rolników oraz przedsiębiorców działających w sektorze rolno-spożywczym – mówi szef UOKiK-u. „To także ważny krok w kierunku dalszej specjalizacji instytucji państwa oraz usprawnienia nadzoru” - dodaje.
Dwa razy więcej kontroli jakości żywności
Przejęcie przez IJHARS wszystkich kompetencji w zakresie kontroli żywności to najważniejszy efekt znowelizowanej ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Obecnie artykuły rolno-spożywcze przeznaczone dla konsumentów w sklepach i hurtowniach oraz w placówkach gastronomicznych kontroluje nadzorowana przez UOKiK Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach obrotu np. u producenta, na granicy, w zakładach paczkujących – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ten podział kompetencji osłabia skuteczność kontroli, stąd zmiana.
„Aby skutecznie przeprowadzać kontrole jakości artykułów rolno-spożywczych IJHARS zostanie wzmocniona” - zapowiada UOKiK w komunikacie. Przejść do niej mają pracownicy wojewódzkich inspektoratów Inspekcji Handlowej, którzy do tej pory specjalizowali się w kontroli żywności. UOKiK przekaże też IJHARS pięć laboratoriów żywnościowych: w Katowicach, Kielcach, Olsztynie, Poznaniu i Warszawie.
Inspekcja Handlowa zrzuca garb
Zmiany mają nie tylko wzmocnić kontrolę żywności, ale także odciążyć Inspekcję Handlową, która będzie mieć więcej sił i środków do kontroli handlu innymi artykułami. Co roku Inspekcja Handlowa prowadzi prawie 20 tys. kontroli, podczas których sprawdza ponad 165 tys. zł partii produktów. Dużą część z nich stanowiła żywność – było to ok. 7-8 tys. kontroli rocznie.
Jak dodaje szef UOKiK-u, Inspekcja Handlowa nadal będzie udzielać porad konsumentom i pomagać im w polubownym rozstrzyganiu sporów z przedsiębiorcami.
Nieuczciwi producenci i sprzedawcy na cenzurowanym
To jeszcze nie koniec nowości. 1 lipca wejdą w życie nowe zasady podawania do publicznej wiadomości wyników kontroli Inspekcji Handlowej. Prezes UOKiK będzie mógł ujawniać, pod jakim adresem została przeprowadzona, jakich konkretnie przedsiębiorców i produktów dotyczyła oraz jakie były nieprawidłowości. Pominięte w komunikatach mają być tylko informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa.