Starając się o pracę, zwracają coraz częściej uwagę na bonusy, jakie oferuje rekruter. Firma SmartLunch, która zajmuje się zbiorowym żywieniem z dofinansowaniem pracodawcy, zbadała preferencje kulinarne pracowników fabryk i dużych zakładów produkcyjnych. I jak myślicie, co jej wyszło? Pracownicy najchętniej zamawiają dania kuchni polskiej, ale rośnie również popularność dań wegetariańskich, które stanowią już niemal 1/3 wszystkich zamówień.
65 proc. wszystkich zamówień dokonywanych przez aplikację SmartLunch stanowią ciepłe posiłki, a znaczny wzrost ich spożycia widać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Największą popularnością cieszą się dania kuchni polskiej, a wśród nich:
- kotlet schabowy - ponad 160 tys. zamówień,
- naleśniki - niemal 130 tys. zamówień,
- pierogi - prawie 125 tys. zamówień.
Jaka kuchnię pracownicy wybierają najczęściej?
Oprócz tradycyjnych posiłków pracownicy wybierają kuchnię amerykańską, w której królują burgery (niemal 100 tys. zamówień), oraz włoską, gdzie największą popularnością cieszy się spaghetti (75 tys. zamówień). Z roku na rok rośnie również popularność dań bezmięsnych i opartych na produktach roślinnych. W 2019 r. posiłki z kuchni wegetariańskiej stanowiły niecałe 24 proc. wszystkich zamówień, natomiast w 2021 r. już ponad 29 proc. Wzrasta również świadomość składu dań, pracownicy oczekują, aby w aplikacji podane były składniki.
Więcej o benefitach pracowniczych
Nasi użytkownicy cenią sobie komfort i elastyczność naszej aplikacji, posiłki zamawiają najczęściej na cały tydzień już w niedzielę. To rozwiązanie jest szczególnie wygodne, ponieważ dostawa może zostać odwołana bezkosztowo nie później niż dwie godziny przed godziną odbioru, a więc nawet w przypadku choroby lub absencji, nie trzeba ponosić kosztów związanych z anulowaniem zamówienia – komentuje Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.
Jak dodaje, dania dostarczane ze współpracującymi z jego firmą restauracjami są bardzo dobrze oceniane. Średnio jest to aż 4,5 gwiazdki w pięciostopniowej skali.
Coraz większe zapotrzebowanie na dofinansowanie posiłku w miejscu pracy
Z roku na rok posiłki z dofinansowaniem pracodawcy stają się coraz bardziej pożądanym benefitem. Z danych infuture.instutute wynika, że aż 82 proc. osób uważa, że finansowanie posiłków przez pracodawcę powinno być́ standardem, jednocześnie zaledwie 30 proc. respondentów deklaruje, że jego pracodawca finansuje posiłki częściowo lub w całości.
To także cenna pomoc w utrzymaniu równowagi między życiem prywatnym i zawodowym, bo 42 proc. osób zamawiających posiłki za pomocą SmartLunch stwierdziło, że dzięki możliwości zjedzenia posiłków dofinansowanych przez pracodawcę oszczędza pieniądze, a 44 proc. wskazało również na oszczędność czasu poświęconego na przygotowanie posiłku.