REKLAMA

Robert De Niro i Meir Teper świętowali w Warszawie. Teraz czas na Kraków

Założyciele Nobu Chef Nobu, Robert De Niro i Meir Teper świętowali sukces warszawskiego hotelu tradycyjną ceremonią Sake. Odkryj kulisy wizyty założycieli, którzy opowiedzieli o polskiej gościnności i zapowiedzieli kolejny hotel Nobu, tym razem w Krakowie.

Założyciele Nobu świętują 5 lat sukcesu w Polsce
REKLAMA

Po przybyciu do hotelu założyciele Nobu zostali powitani w duchu polskiej gościnności – tradycyjnym chlebem ze śledziem i kieliszkiem polskiej wódki. Każdy z nich otrzymał również pamiątkowy talerz z Zakładów Ceramicznych Bolesławiec, spersonalizowany imieniem.

Podczas konferencji prasowej Meir Teper powiedział, że w Polsce czuje się jak w domu, ponieważ jego rodzice pochodzili z niewielkiej miejscowości pod Lublinem. Podkreślał też, jak wielki sukces odniosła Polska w czasie ostatnich 30 lat, gdyż dobrze pamięta, jak wyglądały nasze miasta w 1989 roku.

REKLAMA

Robert De Niro wspominał swoją poprzednią wizytę w Polsce ponad 30 lat temu, mówił też, że Warszawa bardzo mu się podoba i że żałuje, że tym razem będzie tu tak krótko.

Chef Nobu, który odwiedza swoje restauracje na całym świecie, podróżując przez większą część roku przyznał, że często inspiruje się miejscowymi produktami, łącząc je ze smakami Japonii. Zdradził również, że ulubionym daniem Roberta De Niro jest czarny dorsz (black cod), czyli jedno z popisowych dań serwowane w restauracjach Nobu na całym świecie.

Wielka ceremonia sake z udziałem założycieli Nobu Warsaw

Wieczorne wydarzenia rozpoczęły się koktajlem inspirowanym lokalnymi smakami oraz występem pianistycznym Tony’ego Yike Yanga – najmłodszego laureata w historii Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie (5. miejsce w 2015 roku). Jego muzyka, subtelna i precyzyjna, wprowadziła gości w nastrój skupienia i elegancji, tak charakterystyczny dla Nobu.

Kulminacją wieczoru była Ceremonia Sake (Kagami Biraki) – rytuał, w którym założyciele wspólnie otworzyli drewnianą beczkę sake, zapraszając gości do symbolicznego świętowania nowego rozdziału w historii Nobu Warsaw. W japońskiej tradycji rozbicie pokrywy beczki oznacza pomyślność i wspólnotę. Sake zostało rozlane do drewnianych masucups, z których goście wznieśli toast za harmonię, szczęście i celebrowanie rodziny Nobu.

Chef Nobu Matsuhisa, Robert De Niro i Meir Teper uważają, że ceremonia sake w Warszawie to dla wszystkich powód do dumy. Od momentu otwarcia w 2020 roku hotel Nobu Warsaw stał się miejscem samym w sobie, łączącym bogatą kulturę miasta z naszą charakterystyczną gościnnością i designem.

Podkreślają też, że z niecierpliwością czekają na to, co przyniesie im następnych pięć lat i że zamierzają nadal budować relacje z lokalną społecznością.

To wyjątkowy moment dla całej rodziny Nobu. Ceremonia Sake to dla nas coś więcej niż tradycja – to celebracja wspólnoty i odwagi w tworzeniu czegoś nowego. Warszawa ma w sobie energię, która doskonale współgra z filozofią Nobu – powiedział Trevor Horwell, CEO Nobu Hospitality.

Po ceremonii goście udali się na uroczystą kolację Omakase, przygotowaną i nadzorowaną osobiście przez Chefa Nobu Matsuhisę. Podchodząc do stolików, Nobu San rozmawiał z gośćmi i obserwował ich reakcje – w jego filozofii kuchnia to nie tylko smak, lecz także relacja i emocje.

To ogromny zaszczyt po raz pierwszy gościć w Warszawie wszystkich założycieli Nobu. Ich obecność to wyjątkowe wyróżnienie i potwierdzenie, że Warszawa zajmuje szczególne miejsce w rodzinie Nobu – wspomniał Stefan Bauer, General Manager hotelu Nobu w Warszawie.

Jego zdaniem ceremonia sake to dla niezwykły moment na świętowanie sukcesu razem ze społecznością, którą przez pięć lat zbudowali wokół hotelu – ludźmi, partnerami i gośćmi, tworzącymi ducha Nobu w Warszawie.

Sukces Nobu Warsaw inspiruje do otwarcia drugiego hotelu w Krakowie

Hotel Nobu w Warszawie to pierwszy obiekt tej uznanej, ekskluzywnej sieci w Europie Środkowo-Wschodniej. Otwarty 5 lat temu zdobył serca gości poszukujących wyjątkowej gościnności i niezapomnianych doświadczeń.

Minimalistyczny design, obsługa na najwyższym poziomie, wyrafinowana kuchnia z daniami sygnowanymi przez Chefa Nobu i atmosfera autentycznej gościnności sprawiły, że stał się on miejscem spotkań ludzi sztuki, biznesu i kultury - zapewniali przedstawiciele hotelu Nobu.

I dodają, że sukces warszawskiego Nobu stał się inspiracją dla kolejnej inwestycji w Polsce – Nobu Hotel Kraków, który powstanie w sercu miasta o wyjątkowym dziedzictwie i historii. To właśnie tam powstanie Nobu Cultural District – pierwsza w historii marki przestrzeń Nobu łącząca kulturę, sztukę, kuchnię i design w jedno doświadczenie.

REKLAMA

Więcej wiadomości na temat biznesu można przeczytać poniżej:

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-11-10T14:58:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-10T13:12:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-09T21:31:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-09T19:43:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-09T16:18:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-09T12:16:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-09T06:00:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-08T20:13:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-08T09:54:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-08T08:31:19+01:00
Aktualizacja: 2025-11-08T06:25:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-07T21:33:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-07T19:11:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-07T15:36:56+01:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA