Bakterie Salmonella wykryto w mrożonych truskawkach. Chodzi o „Mroźna Krainę” - markę własną sieci sklepów Biedronka.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: spożycie zakażonych truskawek może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega sanepid.
Bakteria stanowi realne zagrożenie dla zdrowia w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek. Obecność szczepu Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.
Pierwsze objawy zakażenia salmonellą pojawiają się od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z zakażoną żywnością: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością.

Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g
- Numer partii: 011/04/25
- Kraj pochodzenia: Egipt
- Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027
- Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski
- Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Więcej naszych publikacji o truskawkach: