Polmlek dołącza do elity. W Lidzbarku Warmińskim powstaje pierwsza w Europie linia produkcyjna, która pozwoli wytwarzać laktoferynę – białko nazywane „różowym złotem” - w rekordowej czystości 98 proc. Polska stanie się jednym z niewielu miejsc na świecie, gdzie ten cenny prozdrowotny składnik będzie dostępny w przemysłowej skali.

Laktoferyna to białko, które naturalnie występującym m.in. w mleku ludzkim i krowim. Uchodzi za produkt przyszłości, może pomóc w leczeniu i zapobieganiu ciężkim chorobom. Ze względu na właściwości jest nazywana „różowym złotem”, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Pomaga regulować odpowiedź immunologiczną i chroni organizm przed nadmiernym stanem zapalnym.
„Różowe złoto” z mleka
Laktoferyna produkowana będzie przez Polmlek w Lidzbarku Warmińskim. Potentat mleczarstwa przedstawił właśnie pierwsze wyniki badań, które pozwolą pozyskiwać laktoferynę z mleka na skalę przemysłową. Do tej pory cenne białko produkowano w czterech krajach w Europie, a dzięki kooperacji inżynierów i technologów z Polmleku z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – Polska dołącza do tego grona.

(fot. materiały prasowe/NCBR)
Firma chwali się, że stworzy linię produkcyjną, która pozwoli uzyskać najczystszą na europejskim rynku laktoferynę. Spodziewana czystość to aż 98 proc. laktoferyny w białku. Na rozwój ambitnego, wartego 80 mln zł projektu pod nazwą „Opracowanie innowacyjnej, wysokowydajnej technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy w celu wprowadzenia na rynek gamy produktów w postaci proszków o najwyższej jakości i czystości” Polmlek otrzymał 30,5 mln zł dofinansowania od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Realizacja potrwa do maja 2027 r.
Czytaj więcej w Bizblogu o gospodarce
Niebawem będziemy mieli pełnowartościowy produkt o jakości światowej, wyprzedzającej innych producentów na rynku europejskim. Zaczynamy badać proszek pod kątem jakości końcowego produktu – podkreśla prof. dr hab. Wojciech Białas, kierownik Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
Grupa Polmlek dołącza do elity
Prof. Jerzy Małachowski, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, zaznacza, że korzyści ze sprzedaży produktów opracowanych dzięki technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy będzie czerpała oczywiście sama firma, ale także polska i europejska gospodarka, które muszą dziś skutecznie konkurować z potężnymi rywalami na rynkach światowych.
Największe korzyści, bo ważne dla zdrowia, będą jednak czerpać bezpośredni odbiorcy, my wszyscy: niemowlęta, dzieci, dorośli i osoby starsze. Czysta laktoferyna, pozyskana dzięki badaniom naukowym wspieranym przez fundusze europejskie, wzmocni nasz układ odpornościowy i pomoże utrzymać dobre zdrowie – dodał.
Grupa Polmlek to potentat polskiego mleczarstwa. Firma posiada kilkanaście wyspecjalizowanych zakładów produkcyjnych w tym w Makowie Mazowieckim, Warlubiu, Lidzbarku Warmińskim, Gościnie.