Kryzys na rynku cukru. Cena w sklepie niższa niż koszty produkcji
Choć konsumenci korzystają z niskich cen, dla rolników i cukrowników to dramat. Produkcja 1 kg cukru kosztuje 2,52 zł, a w sklepach bywa tańszy – nawet 1,49 zł. Rynek cukru jest na skraju katastrofy.
Trudną dla cukrowników i rolników sytuację opisuje "Gazeta Wyborcza". Za kilogram cukru w dyskoncie płacimy dziś 2,99 zł (a sieci stosują do tego różne promocje, cena może być więc jeszcze niższa), choć nie tak dawno cukier był po 7 zł za kg.
Dlaczego tak jest? GW wyjaśnia, że cukrownie zawierają z plantatorami buraków umowy skupu z określeniem ceny minimalnej na rok przed sezonem przerobowym. Oznacza, że kupowany dziś w sklepach cukier wyprodukowano z buraków skupionych jesienią 2024 r., za które cenę ustalono we wrześniu 2023 r. Było to na miesiąc przed wyborami do parlamentu - cena była więc sztucznie nadmuchana.
