REKLAMA

Groźna bakteria w wędlinach z Lidla. Lepiej tego nie jedz

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem salami, które można było kupić w sklepach sieci Lidl. W produkcie wykryto groźne dla zdrowia bakterie Salmonelli.

Groźna bakteria w wędlinach z Lidla. Lepiej tego nie jedz
REKLAMA

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Zagrożenie dla zdrowia konsumentów wykryto tym razem w salami z Lidla. Bakteria salmonella spp. została znaleziona w partii salami pochodzącego z Włoch. GIS przestrzega, że konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.

REKLAMA

Groźne salami

W związku z zagrożeniem, GIS podaje szczegóły dotyczące feralnych produktów, które zostały wyprodukowane przez Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L, a którego dystrybutorem w Polsce jest Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne:

  • nazwa produktu: ITALIAMO, Salame Strolghino, 250 g,
  • numer partii: 16,
  • data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023 oraz 28/04/2023,
  • kraj pochodzenia: Włochy.
 class="wp-image-2049625"
Tak wygląda salami, w którym wykryto salmonellę

Produkt jest wycofywany ze sprzedaży

I dodaje, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Z kolei Lidl przeprasza wszystkich konsumentów, którzy kupili wskazany produkt, za zaistniałą sytuację. I zapewnia, że grono specjalistów każdego dnia dba o bezpieczeństwo oferowanych artykułów.

REKLAMA

I zastrzega, że zwrot towaru dotyczy wyłącznie produktu „ITALIAMO, Salame Strolghino, 250 g” z datami minimalnej trwałości 28.04.2023, 30.04.2023 oraz 01.05.2023, tłumacząc, że wszystkie inne produkty sprzedawane przez Lidl nie są objęte wycofaniem.

REKLAMA
Najnowsze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA