Firmy zajmujące się dietą pudełkową wyrastają w Polsce jak grzyby po deszczu. Biznes w cateringu pod drzwi zwęszyli restauratorzy i celebryci, a pandemia koronawirusa jeszcze bardziej im w tym pomogła. Nic dziwnego, że nawet Ikea postanowiła stworzyć coś od siebie, ale nie - tym razem nie będą to jej słynne klopsiki.
Inflacja, drożyzna - to mamy już na co dzień. Tymczasem eksperci straszą, że najgorsze wciąż jeszcze przed nami. W związku z agresją Rosji na Ukrainę żywność będzie nie tylko dużo droższa, ale może też wystąpić problem z dostępnością niektórych produktów. Nic dziwnego, że sieci handlowe prześcigają się w ofertach dla klientów.
Nic nie zastąpi domowych posiłków przygotowywanych ze świeżych i jakościowych składników. Przygotowywanie takich pełnowartościowych posiłków wymaga jednak codziennie dużej ilości czasu poświęconego na gotowanie, konkretnych możliwości oraz umiejętności.
Przy obecnie pędzącym świecie i wielu obowiązkach staje się to naprawdę trudne. Ratunkiem dla wielu okazały się diety pudełkowe. Niestety, takie usługi generują dużo odpadów w postaci jednorazowego plastiku i pochłaniają znaczną część budżetu domowego.
Tym, co może pomóc w przygotowywaniu posiłków samemu, są zaplanowane i przemyślane zakupy w oparciu o ułożony wcześniej jadłospis. Takie działanie pozwoli nie tylko nie marnować żywności, ale także oszczędzi nawet do kilku godzin w tygodniu (w kuchni gotować będziemy rzadziej, przygotowując dania z wyprzedzeniem) oraz sprawi, że lepiej będziemy mogli gospodarować własnymi finansami.
Ikea namawia: nie marnuj, nie wyrzucaj
Tak właśnie powstał pomysł na nowy projekt Ikei – książkę kucharską dostępną w formie e-booka do pobrania za darmo pod linkiem: Dieta Pudełkowa IKEA 365+.
Dieta pudełkowa kojarzy mi się ze smutnymi pudełkami, z niekoniecznie świeżymi daniami nastawionymi jedynie na małą kaloryczność. Postanowiłam wziąć udział w akcji, aby pokazać, że sami sobie możemy stworzyć pudełka z pełnowartościowymi, świeżymi produktami, które przygotujemy w domu i mamy możliwość wziąć ze sobą
– komentuje Marta Śliwicka, autorka bloga „burczymiwbrzuchu.pl”, jedna z autorek przepisów w e-booku.
Zaznacza ona, że Ikea oferuje wiele opcji, które sprawią, że nasze dania nie wylądują w styropianie, czy jednorazowym plastiku, tylko w jakościowych, szklanych czy metalowych pudełkach.
Dieta pudełkowa od Ikei
Zgodnie z opisem dania zaproponowane w kulinarnym e-booku IKEA są proste w przygotowaniu oraz można je przyrządzić z łatwo dostępnych składników. E-book powstał we współpracy z trzema blogerkami, których pasją jest gotowanie: Martą Śliwicką, Anią Włodarczyk i Karoliną Smyk.
Panie wypełniły go autorskimi przepisami na nietuzinkowe potrawy, które bez większego nakładu pracy, będą zdrowe, pyszne i kolorowe.
Przygotowywanie jedzenia na wynos to moje codzienne zajęcie – robię drugie śniadania dla dzieci, lunche na wynos dla męża, a czasem też dla siebie. Staram się wychodzić poza moje kuchenne schematy i wymyślać nowe przepisy, a ta akcja była dla mnie pretekstem do kreatywnego spojrzenia na tę bliską mi tematykę
– mówi Ania Włodarczyk, autorka bloga „Strawberries from Poland”.
Każdy z nas w zaciszu swojej kuchni może codziennie wyczarować coś przepysznego i zdrowego, korzystając z uroków danej pory roku. Chciałam pokazać, że czasami wystarczy dobry studencki kwadrans, by wyczarować coś pysznego do szklanego pojemnika, który możesz zabrać w dowolne miejsce ze sobą
– podkreśla Karolina Smyk, autorka bloga „Smyk w kuchni”.
Kulinarne e-booki to hit dyskontów w Polsce
Ikea to nie jedyna sieć, która trudny czas drożyzny chce wykorzystać do edukacji i promocji. Lidl już wcześniej udostępnił bezpłatnego e-booka poświęconego zdrowemu odżywianiu i przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Znajduje się w nim szereg porad i przepisów od Karola Okrasy, Kingi Paruzel oraz Pawła Małeckiego.
E-booki z poradami i przepisami są trendem, jeśli chodzi o budowanie lojalności klientów. Biedronka regularnie wypuszcza swoje cyfrowe wydawnictwa. Na stronie z e-bookami Biedronki znajdziemy takie książki, jak "Czas na hummusy i pasty" czy "Czas na jajeczne smaki".