Tego mogliście nie wiedzieć o frytkach. Dzięki tym ciekawostkom błyśniecie w towarzystwie
Frytki są znane na całym świecie, pasują do wszystkiego i są uwielbiane niemal przez wszystkich. 13 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Frytek.
Co sprawia, że frytki są tak popularne? To prawdopodobnie fakt, że poza kaloriami są idealnym jedzeniem. Po zanurzeniu w gorącym oleju coś magicznego dzieje się z pokrojonymi w plasterki ziemniakami: stają się złocistobrązowe i chrupiące na zewnątrz oraz lekkie i puszyste w środku.
Frytki stały się jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie i jednym z dziesięciu najczęściej spożywanych produktów spożywczych na świecie, obok pizzy czy makaronu.
Jest to najczęściej spożywany produkt ziemniaczany na świecie. Rocznie na świecie zjada się 11 milionów ton frytek. Belgia jest największym światowym eksporterem i krajem, w którym konsumuje się najwięcej frytek na mieszkańca.
Wojna o frytki
Francuzi, Hiszpanie i Belgowie toczą bój o to, który z tych krajów jest ojczyzną frytek. Hiszpanie mają mocne argumenty w ręku. Twierdzą, że jako pierwszy kraj europejski sprowadzili ziemniaki z Nowego Świata.
Profesor Paul Ilegems, kurator Frietmuseum w Brugii w Belgii, uważa, że św. Teresa z Ávila z Hiszpanii ugotowała pierwsze frytki i jako dowód przywołuje tradycję smażenia w głębokim tłuszczu w kuchni śródziemnomorskiej.
Belgijski dziennikarz Jo Gérard twierdził z kolei, że rękopis rodzinny z 1781 r. wspomina, że ziemniaki smażono w Belgii w głębokim tłuszczu przed 1680 r. w dolinie Mozy, jako substytut smażenia ryb, gdy rzeki były zamarznięte.
Francuzi twierdzą, że jako pierwsi sprzedali je uliczni sprzedawcy na moście Pont Neuf w 1789 roku. Frytki zostały po raz pierwszy wymienione w 1775 roku w paryskiej książce, a pierwszy przepis na nowoczesne frytki znajduje się w francuskiej książce kucharskiej La cuisinière républicaine z 1795 roku. W XIX wieku stały się symbolem paryskiego dania.
Ameryka kocha frytki
Frytki są jednym z symboli USA i fast-foodowej kuchni stworzonej przez Amerykanów. Jednak frytki stały się popularne w Stanach Zjednoczonych dopiero po powrocie żołnierzy amerykańskich z Europy po I wojnie światowej, gdzie dowiedzieli się o nich od żołnierzy belgijskich.
Firmie JR Simplot z USA przypisuje się sukces w komercjalizacji frytek w formie mrożonej w latach 40. XX wieku. W 1967 roku, Ray Kroc z McDonald's zlecił firmie Simplot dostawę mrożonych frytek, które zastąpiły świeżo pokrojone ziemniaki.
Stany Zjednoczone zaopatrują Chiny w większość frytek, ponieważ 70 proc. chińskich frytek jest importowanych.
Miasto Florenceville-Bristol w prowincji Nowy Brunszwik w Kanadzie, siedziba McCain Foods, nazywa się „światową stolicą frytek. Znajduje się tam muzeum ziemniaka o nazwie Potato World. McCain Foods jest największym na świecie producentem mrożonych frytek i innych specjałów ziemniaczanych.
W jedzeniu frytek Belgowie są mistrzami
Frytki są bardzo popularne w Belgii oraz w Holandii. Są podawane z szeroką gamą belgijskich sosów i spożywane samodzielnie lub z innymi przekąskami. Tradycyjnie frytki podaje się tam w białym tekturowym stożku, zawiniętym w papier, z łyżką sosu (często majonezu) na wierzchu.
Belgię uważa się za królestwo frytek i nie bez powodu. W kraju liczącym 10 mln ludzi jest ponad 5000 sprzedawców frytek, co oznacza, że na jednego mieszkańca przypada 11 razy więcej punktów niż lokali McDonald's na Amerykanina.
Przeciętnie mieszkaniec Belgii zjada 80 kg frytek rocznie, przeciętny Amerykanin zjada około 13 kg frytek rocznie. Przeciętny Polak zjada tymczasem niespełna 3 kg ziemniaków rocznie.
Oto najdroższe frytki świata
Russet jest jedną z najlepszych odmian ziemniaka do produkcji frytek. Głównie ze względu na wysoką zwartość skrobi. McDonald's wykorzystuje w swoich restauracjach w USA odmiany Russet Burbank, Ranger Russet, Umatilla Russet i Shepody.
Z kolei w Polsce McDonald's serwuje frytki z wyselekcjonowanych odmian Innovator i Ludmilla charakteryzujących się owalnymi, podłużnymi bulwami, kremową barwą oraz odpowiednią zawartością skrobi. Prosto z pola trafiają one do dostawcy – firmy Farm Frites Poland. Od 1995 do McDonald's w Polsce frytki dostarcza jedna firma, czyli właśnie Farm Frites Poland z Lęborka.
Niektóre sieci fast foodów zanurzają frytki w roztworze cukru lub w cieście skrobiowym, aby zmienić wygląd lub konsystencję.
W nowojorskiej restauracji możesz zamówić najdroższe frytki świata. Talerz z frytkami za 200 dolarów pokryty jest złotym pyłem i podawany z truflami i szampanem.
Kilka lat temu w japońskich McDonald's serwowano z kolei frytki z polewą czekoladową.
Zawartość tłuszczu we frytkach wynosi od 10 do 15 proc. przy prawidłowym przygotowaniu. Jeśli używany jest tłuszcz, który został podgrzany zbyt słabo, zawartość tłuszczu wzrasta. McDonald's określa zawartość tłuszczu w swoich frytkach na 15 procent, Burger King na 16 procent.
Ps. pamiętajcie, że podjadanie frytek komuś z talerza jest jedną z najczęstszych przyczyn kłótni przy stole ;)