REKLAMA

Polski wynalazek nie tylko na czasy pandemii. Robot-barman z Wrocławia

Firma Poley.me ma już za sobą pierwsze wdrożenie. Polski robot sprzedał tysiąc piw w ciągu pierwszego tygodnia. Ma odciążyć barmanów w powtarzalnych czynnościach i być sprzedawany w abonamencie. Fundusz Unfold.vc wsparł jego twórców kwotą 1 mln zł.

Polskie startupy. Robot-barman Poley.me
REKLAMA

Na świecie pracuje już blisko 3 mln robotów wspierających ludzi w codziennej pracy. Ich wykorzystanie stało się kluczowe zwłaszcza w czasie lockdownów, kiedy ograniczaliśmy kontakty międzyludzkie. Roboty nie tylko nie roznoszą chorób, ale i potrafią wykonywać powtarzalne, precyzyjne czynności – takie jak robienie drinków.

REKLAMA

Robot może przygotować nawet 120 piw lub drinków na godzinę

Za jego stworzeniem stoi czwórka inżynierów, którzy w kilka miesięcy obrócili pomysł w działający produkt. Sugestywnie nazwane Poley.me powstało w 2019 roku z inicjatywy: Dawida Kościółka, Daniela Wieczorka, Michała Szarka i Kamila Paśko. Teraz maszyna pracuje już u pierwszego klienta, gdzie w ciągu pierwszych siedmiu dni od uruchomienia zaserwowała ponad tysiąc piw.

Ludzie podchodzą do nas i mówią: nareszcie, to jest to, czego potrzebowaliśmy. Mamy też odzew z rynku – coraz więcej telefonów od właścicieli barów i innych punktów gastronomicznych – mówi Dawid Kościółek, wspólnik w Poley.me.

 class="wp-image-1781905"
Od lewej: Michał Szarek, Dawid Kościółek, Kamil Paśko i Daniel Wieczorek.

Robot sprzedawany jest w modelu „as a service”, a koszt długoterminowego wypożyczenia robota z cykliczną opłatą ma być porównywalny z zatrudnieniem dodatkowej osoby do obsługi baru.

To tak, jakby mieć do dyspozycji kolejną parę rąk, które są nieco szybsze, trochę mniej podatne na porę dnia czy sezon grypowy – dodaje Kościółek.

Obsługa jednego klienta zajmuje robotowi kilkadziesiąt sekund, co może przyczynić się do skrócenia kolejki przy barach. Poley.me planuje w przyszłości wykorzystać sztuczną inteligencję, dzięki której maszyna na podstawie preferencji klientów połączy smaki, a także zweryfikuje, czy dana osoba jest pełnoletnia.

1 mln zł od funduszu Unfold.vc

Rozwój technologii wrocławian stał się możliwy, dzięki wsparciu funduszu Unfold.vc, znanego inwestowania w startupowe gwiazdy, jak Brand24, Infermedica, Timecamp, Intelliseq, Sundose czy GibLib.

Jesteśmy świadkami przełomu, jeśli chodzi o wykorzystywanie pracy robotów w nowych branżach. Pośród tak oczywistych, jak medycyna czy przemysł tekstylny, robotyzacja ma coraz większe zastosowanie w gastronomii - bardzo mocno nadwyrężonej przez pandemię m.in. w wyniku trudności związanych ze znalezieniem wykwalifikowanego personelu czy zmianami preferencji wśród konsumentów coraz częściej omijających zatłoczone bary – mówi Magdalena Surowiec, managing partner w Unfold.vc

 class="wp-image-1782193"

Więcej budowie robota i pierwszym wdrożeniu robota dowiecie się z poniższej rozmowy z jego twórcami:

Karol Kopańko, Bizblog.pl Jak buduje się takiego robota?

Daniel Wieczorek, wspólnik i CEO Poley.me: Zbudowanie prototypu było nie lada wyzwaniem, ponieważ postawiliśmy na pracę u podstaw. Branża dopiero powstaje, więc nie można po prostu pojechać do hurtowni i skompletować zestawu. Zdecydowaną większość elementów wykonaliśmy sami - zaprojektowaliśmy i złożyliśmy ramę, zestawiliśmy własną linię piwną, zalutowaliśmy płytę główną, zbudowaliśmy swój manipulator, napisaliśmy program sterujący mechaniką i aplikację będącą naszym własnym systemem sprzedażowym.

Zintegrowaliśmy się też z systemami producentów drukarki fiskalnej czy terminali płatniczych. Takie podejście wymaga od nas dużego zaangażowania, ale pozwala na stworzenie dokładnie takiej funkcjonalności, jakiej oczekiwaliśmy.

A barmani nie obawiają się, że maszyna może ich wkrótce zastąpić?

Dawid Kościółek, wspólnik w Poley.me: To zrozumiałe, że początkowo barmani spoglądali na nas nieufnie, jednak już po pierwszym tygodniu dostaliśmy od nich bardzo pozytywny feedback.

A może jest tak, że barmani koncentrują się raczej na trudniejszych koktajlach, podczas gdy prostsze robi robot?

Dawid Kościółek: Dokładnie. Sztuka barmańska opiera się na kreatywności, rozmowie i relacjach z gośćmi, a to wymaga uwagi i czasu barmanów. W ciągu pierwszego tygodnia pracy nasz robot sprzedał około 1 tysiąca piw - to jest o tysiąc piw mniej nalanych przez obsługę. Barmani to realnie odczuwają. Mają więcej czasu na jakościową obsługę gości, na tworzenie ciekawych koktajli i szlifowanie swoich umiejętności z zakresu miksologii. Pracujemy dla gości, ale także dla barmanów.

Macie już za sobą pierwsze wdrożenie. Czego obawialiście się w czasie przygotowań?

Daniel Wieczorek: Największe obawy mieliśmy w związku z możliwą reakcją gości lokalu na naszą maszynę. Zastanawialiśmy się, czy nie będą mieli oporów z podejściem i rozpoczęciem użytkowania, czy proces zamówienia będzie wystarczająco intuicyjny - w końcu robot sprzedający i nalewający napoje to coś zupełnie nowego.

I jak poszło?

REKLAMA

Daniel Wieczorek: Na szczęście, dla zdecydowanej większości osób okazało się to zupełnie naturalne, wręcz oczekiwane. Brzmi to prozaicznie, ale większym wyzwaniem okazało się dostosowanie do sytuacji i warunków panujących u klienta. W laboratorium wszystko działało idealnie, jednak na miejscu okazało się, że np. mamy kłopot z podłączeniem się do odpływu albo że obsługa ma zwyczaj zakręcania butli z gazem na noc.

Takie rzeczy nie ujawniły się podczas wcześniejszej wizji lokalnej, a naprawdę trudno je przewidzieć. Na szczęście wykryliśmy te zmienne i dostosowaliśmy nasz proces, aby wszystko działało sprawnie. Wszelkie „niespodzianki” wciągamy do audytu procesowego przed kolejnym wdrożeniem.

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-03-14T15:09:21+01:00
Aktualizacja: 2025-03-14T13:39:54+01:00
Aktualizacja: 2025-03-14T12:44:10+01:00
Aktualizacja: 2025-03-14T11:11:03+01:00
Aktualizacja: 2025-03-14T08:25:59+01:00
Aktualizacja: 2025-03-13T18:25:00+01:00
Aktualizacja: 2025-03-13T12:22:00+01:00
Aktualizacja: 2025-03-13T06:23:00+01:00
Aktualizacja: 2025-03-13T05:09:00+01:00
Aktualizacja: 2025-03-12T20:07:00+01:00
Aktualizacja: 2025-03-12T18:38:00+01:00
Aktualizacja: 2025-03-12T14:11:00+01:00
Aktualizacja: 2025-03-12T13:35:29+01:00
Aktualizacja: 2025-03-12T11:45:00+01:00
Aktualizacja: 2025-03-12T09:11:12+01:00
Aktualizacja: 2025-03-12T03:59:00+01:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA